Show simple item record

Vino, fiesta y vendimia en Chile (1930-1970)

dc.creatorLacoste, Pablo
dc.date2022-11-22
dc.date.accessioned2022-12-05T18:07:51Z
dc.date.available2022-12-05T18:07:51Z
dc.identifierhttps://cuadernosdehistoria.uchile.cl/index.php/CDH/article/view/68938
dc.identifier.urihttps://revistaschilenas.uchile.cl/handle/2250/218383
dc.descriptionThis article examines the process of building the culture of the wine and grape harvest festivals in Chile between 1930 and 1970 through the popular Topaze and En Viaje magazines. Both magazines contributed to the evaluation of the festivals and celebrations of wine. On the one hand, Topaze represented the roots that viticulture had in Chilean society and culture, symbolized in the chuico (popular bottle) and chingana (popular festival place). On the other, En Viaje promoted the grape harvest as a tourist attraction and alternative for rural economic development based on ancestral heritage. A failed attempt to organize a national festival is detected in 1950, following the model of Argentina. Finally, an alternative model was imposed, better rooted in the cultural landscapes of the Central Valley, consisting of multiple autonomous celebrations instead of a centralized party.en-US
dc.descriptionEste artículo examina el proceso de construcción de la cultura de las fiestas del vino y la vendimia en Chile entre 1930 y 1970 a través de las representaciones graficas de las populares revistas Topaze y En Viaje. Ambos magazines contribuyeron a la valoración de las fiestas y celebraciones del vino. Topaze representó el arraigo que la vitivinicultura tenía en la sociedad y la cultura de Chile, simbolizado en chuicos, chinganas y fondas. En Viaje promovió la vendimia como atractivo turístico y alternativa de desarrollo económico rural a partir del patrimonio ancestral. Se detecta un fallido intento de organizar una fiesta nacional en 1950, siguiendo el modelo de Argentina. Finalmente se impuso un modelo alternativo, mejor arraigado en los paisajes culturales del Valle Central, consistente en múltiples celebraciones autónomas en vez de una fiesta centralizada.es-ES
dc.formatapplication/pdf
dc.languagespa
dc.publisherUniversidad de Chile. Facultad de Filosofía y Humanidadeses-ES
dc.relationhttps://cuadernosdehistoria.uchile.cl/index.php/CDH/article/view/68938/71630
dc.rightsDerechos de autor 2022 Cuadernos de Historiaes-ES
dc.rightshttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0es-ES
dc.sourceCuadernos de Historia; Núm. 57 (2022): Diciembre; pp. 185-212es-ES
dc.source0719-1243
dc.source0716-1832
dc.subjectFiesta de la Vendimiaes-ES
dc.subjectcultura del vino en Chilees-ES
dc.subjectturismo del vinoes-ES
dc.subjectrevista Topazees-ES
dc.subjectrevista En Viajees-ES
dc.subjectHarvest Festivalen-US
dc.subjectwine culture in Chileen-US
dc.subjectwine tourismen-US
dc.subjectTopaze magazineen-US
dc.subjectEn Viaje magazineen-US
dc.titleWine, party and vintage in Chile (1930-1970)en-US
dc.titleVino, fiesta y vendimia en Chile (1930-1970)es-ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion


This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record