• Journals
  • Discipline
  • Indexed
  • Institutions
  • About
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
View Item 
  •   Home
  • Universidad de Chile
  • Revista de Psicología
  • View Item
  •   Home
  • Universidad de Chile
  • Revista de Psicología
  • View Item

Increments in operant behavior due to a CS associated to ethanol

Aumento de la conducta operante tras la presentación de estímulos condicionados asociados al efecto del etanol

Author
Alarcón Acuña, Daniel

Miguez Cavieres, Gonzalo

Betancourt Mainhard, Ronald

Full text
https://revistapsicologia.uchile.cl/index.php/RDP/article/view/17121
10.5354/0719-0581.2009.17121
Abstract
Previous studies have shown that stimuli associated with drugs canacquire motivational proprieties, which allow them to control operantbehavior for drug consumption/seeking and other types of reward.The current research investigated whether a conditioned stimulus(CS) that has been paired with ethanol is able to disrupt the rate ofresponding for a reward. A Pavlovian instrumental transfer experimentwas conducted with albino rats. The experimental group receivedpaired presentations of the CS (i.e, tone) and the unconditionedstimulus (US) (i.e., the effects of ethanol). Subjects in the controlgroup received random presentations of the US and the CS. The rateof operant behavior for food seeking in both the presence and theabsence of the CS was determined for the subjects. The results showthat a CS associated with ethanol increased the rate of responding forfood.    
 
Estudios previos señalan que estímulos externos asociados a drogas adquieren propiedades motivacionales que llegan a controlar la respuesta operante de búsqueda/consumo de droga y otro tipo de recompensas. La presente investigación tiene como objetivo demostrar que los ECs asociados al efecto del etanol adquieren propiedades motivacionales modificando la tasa de respuesta operante para la obtención de comida. Para ello se realizó un experimento de transferencia de control con ratas albinas. Al grupo experimental se le hicieron presentaciones contingentes del EC (tono) y el estímulo incondicionado (EI) (i.e., efecto del etanol). Los sujetos del grupo control tuvieron exposiciones aleatorias EC/EI. Posteriormente se comparó la tasa de respuesta operante para la búsqueda de comida frente al EC al etanol en el grupo experimental y control. Los resultados indican que los ECs asociados al efecto del etanol aumentan la respuesta operante frente a reforzadores naturales.
 
Metadata
Show full item record
Discipline
Artes, Arquitectura y UrbanismoCiencias Agrarias, Forestales y VeterinariasCiencias Exactas y NaturalesCiencias SocialesDerechoEconomía y AdministraciónFilosofía y HumanidadesIngenieríaMedicinaMultidisciplinarias
Institutions
Universidad de ChileUniversidad Católica de ChileUniversidad de Santiago de ChileUniversidad de ConcepciónUniversidad Austral de ChileUniversidad Católica de ValparaísoUniversidad del Bio BioUniversidad de ValparaísoUniversidad Católica del Nortemore

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister
Dirección de Servicios de Información y Bibliotecas (SISIB) - Universidad de Chile
© 2019 Dspace - Modificado por SISIB