Study on the regulatory process for the labeling of ultra-processed foods: the Colombian case
Estudio sobre el proceso regulatorio del etiquetado de los alimentos ultraprocesados: caso colombiano;
The labeling of ultra-processed foods, "ideological biases" and "false consciousness". A historical narrative of the experience in Colombia
dc.creator | Castellanos Díaz, Juliana | |
dc.creator | Méndez Reátegui, Rubén | |
dc.creator | Paladines, María Camila | |
dc.date | 2023-01-06 | |
dc.identifier | https://revistas.uautonoma.cl/index.php/rjyd/article/view/2033 | |
dc.identifier | 10.32457/rjyd.v6i1.2033 | |
dc.description | This journal article describes from a characterization of Law & Journalism the scenario of institutional weakness experienced by Colombia regarding the labeling of ultra-processed foods, evidencing a field where there were no rules of the game, which had a structural impact on the regulatory system, that is, a section of the regulatory framework (legal and regulatory) focused on protecting the right to health, safeguarding consumer sovereignty and, in short, satisfying the general interest of a population immersed in a context of market failures. In this sense, this article proposes a preliminary review from a narrative and theoretical-descriptive perspective and through a historical account, if we consider the recent changes in the Colombian normative-regulatory model. | en-US |
dc.description | Este artículo describe desde una caracterización propia del Derecho & Periodismo el escenario de debilidad institucional experimentado por Colombia en lo concerniente al etiquetado de los alimentos ultra procesados, evidenciando un ámbito donde se carecía de reglas de juego, que impactasen de modo estructural en el sistema regulatorio, es decir, un apartado del marco normativo (legal y reglamentario) enfocado en la protección del derecho a la salud, el resguardo de la soberanía del consumidor y, en síntesis, en satisfacer el interés general de una población inmersa en un contexto de fallos del mercado. En ese sentido, este artículo propone una revisión preliminar desde una perspectiva narrativa y teórico-descriptiva y a través de un recuento histórico, si consideramos los recientes cambios en el modelo normativo-regulatorio colombiano. | es-ES |
dc.format | application/pdf | |
dc.format | application/epub+zip | |
dc.language | spa | |
dc.publisher | Universidad Autónoma de CHile | es-ES |
dc.relation | https://revistas.uautonoma.cl/index.php/rjyd/article/view/2033/1574 | |
dc.relation | https://revistas.uautonoma.cl/index.php/rjyd/article/view/2033/1575 | |
dc.rights | Derechos de autor 2023 Juliana Castellanos Díaz, Rubén Méndez Reátegui, María Camila Paladines | es-ES |
dc.rights | https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0 | es-ES |
dc.source | Revista Justicia & Derecho; Vol. 6 No. 1 (2023); 1-9 | en-US |
dc.source | Revista Justicia & Derecho; Vol. 6 Núm. 1 (2023); 1-9 | es-ES |
dc.source | 0719-9392 | |
dc.source | 10.32457/rjyd.v6i1 | |
dc.subject | Derecho & Periodismo | es-ES |
dc.subject | proceso regulatorio | es-ES |
dc.subject | etiquetado | es-ES |
dc.subject | alimentos ultraprocesados | es-ES |
dc.subject | interés general | es-ES |
dc.subject | Regulatory process | en-US |
dc.subject | labeling | en-US |
dc.subject | ultra-processed foods | en-US |
dc.subject | law & journalism | en-US |
dc.subject | general interest | en-US |
dc.title | Study on the regulatory process for the labeling of ultra-processed foods: the Colombian case | en-US |
dc.title | Estudio sobre el proceso regulatorio del etiquetado de los alimentos ultraprocesados: caso colombiano | es-ES |
dc.title | The labeling of ultra-processed foods, "ideological biases" and "false consciousness". A historical narrative of the experience in Colombia | pt-BR |
dc.type | info:eu-repo/semantics/article | |
dc.type | info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
This item appears in the following Collection(s)
-
Revista Justicia & Derecho
\([0-9]{4}\)