Wine representation in literature: Chile, Argentina and Peru (1850-1930)
Representaciones del vino en la literatura: Chile, Argentina y Perú (1850-1930)
dc.creator | Cussen, Felipe | |
dc.creator | Lacoste, Pablo | |
dc.date | 2023-02-13 | |
dc.date.accessioned | 2023-05-09T18:34:53Z | |
dc.date.available | 2023-05-09T18:34:53Z | |
dc.identifier | http://ediciones.ucsh.cl/ojs/index.php/lyl/article/view/3212 | |
dc.identifier | 10.29344/0717621X.46.3212 | |
dc.identifier.uri | https://revistaschilenas.uchile.cl/handle/2250/225467 | |
dc.description | The contribution of literature to the process of construction of the image of wine in the three countries historically most relevant in Latin American viticulture: Peru, Chile and Argentina is studied. The representations of wine in the narratives of these three countries during the foundational period of national literatures, from the mid-19th century to the beginning of the 20th century, are investigated. A documentary corpus was formed with fifty works from the three countries, in order to identify the space dedicated to the regional and European wine heritage. The works of popular European literature of the time, especially the action novels of Alexandre Dumas and Emilio Salgari, were used as a frame of reference. It is found that, while European writers were interested in making visible, promoting and enhancing the value of Old World heritage wines, Latin American writers, on the contrary, instead of enhancing the value of regional wines, chose to consolidate the hegemonic paradigm of European viticulture. | en-US |
dc.description | En este artículo se estudia el aporte de la literatura al proceso de construcción de la imagen del vino en los tres países históricamente más relevantes en la vitivinicultura de América Latina: Perú, Chile y Argentina. Se indagan las representaciones del vino en la narrativa de estos tres países, en el periodo fundacional de las literaturas nacionales, desde mediados del siglo XIX hasta comienzos del XX. Se formó un corpus documental con medio centenar de obras de los tres países, para identificar el espacio dedicado al patrimonio vitivinícola regional y europeo. Como marco referencial, se toman las obras de la literatura popular europea de la época, sobre todo las novelas de acción de Alejandro Dumas y Emilio Salgari. Se detecta que, mientras los escritores europeos se interesaron por visibilizar, promover y poner en valor los vinos patrimoniales del Viejo Mundo, los escritores latinoamericanos, por el contrario, en lugar de valorizar los vinos regionales, optaron por consolidar el paradigma hegemónico de la vitivinicultura europea. | es-ES |
dc.format | application/pdf | |
dc.language | spa | |
dc.publisher | Universidad Católica Silva Henríquez | es-ES |
dc.relation | http://ediciones.ucsh.cl/ojs/index.php/lyl/article/view/3212/2747 | |
dc.rights | Derechos de autor 2023 Literatura y Lingüística | es-ES |
dc.rights | https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0 | es-ES |
dc.source | Literatura y Linguística; No. 46 (2022): Literatura y Lingüística; 467-494 | en-US |
dc.source | Literatura y Lingüística; Núm. 46 (2022): Literatura y Lingüística; 467-494 | es-ES |
dc.source | 0717-621X | |
dc.source | 0716-5811 | |
dc.subject | Wine in Literature | en-US |
dc.subject | Wine Heritage | en-US |
dc.subject | Wine representations | en-US |
dc.subject | wine image | en-US |
dc.subject | oenodiplomacy | en-US |
dc.subject | frenchization of latin american literature | en-US |
dc.subject | Patrimonio vitivinícola | es-ES |
dc.subject | imagen del vino | es-ES |
dc.subject | representaciones del vino | es-ES |
dc.title | Wine representation in literature: Chile, Argentina and Peru (1850-1930) | en-US |
dc.title | Representaciones del vino en la literatura: Chile, Argentina y Perú (1850-1930) | es-ES |
dc.type | info:eu-repo/semantics/article | |
dc.type | info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
This item appears in the following Collection(s)
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Literatura y Lingüística
[0-9]{4}