Compliance with the Dietary Guidelines in Chilean adolescents: a cross-sectional study of the Chilean National Health Survey 2016-2017
Cumplimiento de las Guías Alimentarias en adolescentes chilenos: un estudio transversal de la Encuesta Nacional de Salud 2016-2017
Author
Troncoso-Pantoja, Claudia
Lanuza, Fabián
Martínez-Sanguinetti, María Adela
Leiva-Ordoñez, Ana María
Ramírez-Alarcón, Karina
Martorell, Miquel
Labraña, Ana María
Parra-Soto, Solange
Lasserre-Laso, Nicole
Nazar, Gabriela
Celis-Morales, Carlos
Petermann-Rocha, Fanny
Full text
http://www.revistachilenadepediatria.cl/index.php/rchped/article/view/419110.32641/andespediatr.v93i6.4191
Abstract
In Chile, compliance with the Food-Based Dietary Guidelines (GABA) ensures an adequate and balanced diet. Objective: To determine compliance with five GABA recommendations and their associations with anthropometric, lifestyle, and metabolic variables, in adolescents aged between 15 and 19 years who participated in the Chilean National Health Survey 2016-2017. Subjects and Method: Cross-sectional study including 355 adolescents. Participants were divided into four groups (fulfilled 0, 1, 2, or ≥ 3 recommendations) using five messages from the GABA (consumption of legumes, fish, dairy products, water, and fruits and vegetables). Associations between GABA and outcome variables (weight, body mass index, waist circumference, physical activity, sleep, and metabolic variables) were investigated using linear regression analyses adjusted by sociodemographic confounders. Results: 5.6% of the adolescents met three or more GABA recommendations. Of the recommendations measured, the consumption of water (85%) and legumes (78.7%) presented greater compliance, showing differences between women and men regarding the consumption of legumes (58.6% vs. 86.4%), water (69.6% vs. 91%), and dairy products (92.9% vs. 39.1%). Adolescents with higher compliance with GABA had a better concentration of lower glycemia (p = 0.025). There were no other significant associations between lifestyle and anthropometric measurements. Conclusions: Adolescents who participated in this study presented difficulties in adhering to GABA recommendations, thus compromising the maintenance of healthy lifestyles. El cumplimento de las Guías Alimentarias Basadas en Alimentos (GABA) vigentes en Chile, asegura una alimentación suficiente y equilibrada. Objetivo: Determinar el cumplimiento de 5 recomendaciones de las GABA y su asociación con variables antropométricas, de estilo de vida y metabólicas, en adolescentes que participaron en la Encuesta Nacional de Salud 2016-2017. Sujetos y Método: Estudio transversal que incluyó 355 adolescentes entre 15 a 19 años. Los participantes se dividieron en 4 grupos (cumple ninguna, 1, 2 o ≥ 3 recomendaciones) utilizando 5 mensajes de las GABA (consumo de leguminosas, pescado, lácteos, frutas y verduras y agua). Las asociaciones entre GABA y las variables de salida: peso corporal, índice de masa corporal, perímetro de cintura, actividad física, horas de sueño, variables metabólicas, fueron investigados utilizando análisis de regresión lineal ajustado por variables sociodemográficas. Resultados: El 5,6% de adolescentes cumplían con tres o más recomendaciones GABA. De las recomendaciones medidas, presentaron un mayor cumplimiento el consumo de agua (85%) y legumbres (78,7%), reconociendo diferencias entre mujeres y hombres para el consumo de legumbres (58,6% vs. 86,4%), agua (69,6% vs. 91%) y lácteos (92,9% vs. 39,1%). Los adolescentes con mayor cumplimiento de las GABA, presentaban una menor glicemia (p = 0,025). No se identificaron otras asociaciones significativas en estilos de vida y mediciones antropométricas. Conclusiones: Los adolescentes participantes en este estudio presentaron dificultades en la adhesión a recomendaciones de las GABA.