Parental feeding strategies in children with Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder (ARFID): Association with food refusal behavior
Estrategias parentales de alimentación en niños con un Trastorno de Evitación/Restricción de la Ingesta de Alimentos (ARFID): Asociación con la conducta de rechazo a los alimentos
Author
Saravia, Susana
Diaz-Castrillón, Fernanda
Cruzat-Mandich, Claudia
Lizana-Calderon, Paula
Gomez, Daniela
Corona, Francisca
Full text
http://www.revistachilenadepediatria.cl/index.php/rchped/article/view/390310.32641/andespediatr.v93i6.3903
Abstract
Avoidance/Restriction of Food Intake Disorder (ARFID) is characterized by persistent avoidance and/or restriction of food intake, with three clinical presentations: lack of interest in food, selectivity based on sensory sensitivity, and fear of aversive consequences. The strategies used by parents during mealtimes may predispose or maintain the child’s food refusal. Objective: to determine the association between parental strategies used during mealtimes and food refusal behavior in ARFID children. Patients and Method: Cross-sectional research. Non-probabilistic sampling was used for the selection of participants. Twenty-four parents whose children had been diagnosed with ARFID participated. ARFID subtypes were considered according to DSM-5 criteria: limited appetite, selective eating and fear of eating. Exclusion criteria were ARFID of organic cause and/or pervasive developmental disorders. The Child Eating Behaviors Questionnaire and the Child Feeding Questionnaire were used for data collection. Results: An association was evidenced between the parental eating strategy of pressure to eat with food refusal behavior, and with child eating behaviors of emotional underfeeding (p = 0.046), slowness to eat (p = 0.016), refusal in front of food (p = 0.019) and satiety response (p = 0.003). Conclusion: Eating behaviors frequently perceived by parents with children diagnosed with ARFID are related to the dimension of negative approach towards food, such as satiety response, food refusal, slowness to eat and emotional underfeeding. El Trastorno de Evitación/Restricción de la Ingesta de Alimentos (ARFID) se caracteriza por la evitación persistente y/o restricción de la ingesta de alimentos, observándose tres presentaciones clínicas: falta de interés en la comida, selectividad basada en la sensibilidad sensorial, y miedo a las consecuencias aversivas. Las estrategias utilizadas por los padres durante las comidas pueden predisponer o mantener el rechazo alimentario del niño. Objetivo: determinar asociación entre las estrategias parentales utilizadas en la alimentación, con la conducta de rechazo a los alimentos en niños/as ARFID. Pacientes y Método: Investigación de corte transversal. Para la selección de los participantes se utilizó un muestreo no probabilístico. Participaron 24 padres/madres cuyos hijos habían sido diagnosticados con un ARFID. Se consideraron los subtipos de ARFID segun criterios del DSM-5: Apetito limitado, Ingesta selectiva y Miedo a la alimentación. Criterios de exclusión fueron ARFID de causa orgánica y/o trastornos generalizados del desarrollo. Para la recolección de datos se utilizaron el Child Eating Behaviors Questionnaire y el Child Feeding Questionnaire. Resultados: Se evidenció una asociación entre la estrategia alimentaria parental de presión para comer con la conducta de rechazo a los alimentos, y con conductas alimentarias infantiles de subalimen- tación emocional (p = 0,046), lentitud para comer (p = 0,016), rechazo frente a los alimentos (p = 0,019) y respuesta de saciedad (p = 0,003). Conclusión: Las conductas alimentarias frecuentemente percibidas por los padres con hijos diagnosticados con ARFID se relacionan con la dimensión de enfoque negativo hacia la comida, como respuesta de saciedad, rechazo alimentario, lentitud para comer y subalimentación emocional.