The underlying factors and the probability of Peruvian sanitary and phytosanitary measures notifications of the agricultural sector to the WTO
Los factores subyacentes y la probabilidad de medidas sanitarias y fitosanitarias del sector agropecuario del Perú notificadas a la Organización Mundial del Comercio
Author
Valverde Arevalo, Marcelo Alonso
Abstract
Previously, a series of determinants of the sanitary and phytosanitary regulatory activity have been identified, such as scientific and legal capacities, national production, among others. Although the main determinants are oriented towards regulatory matters, it is not possible to discard that sanitary and phytosanitary measures are used as barriers to trade.
In the case of Peru, being one of the WTO Members that has issued a major number of notifications, the underlying factors related to this kind of measure have not been previously analyzed. In this sense, through Probit and Logit models, it has been possible to identify the factors that affect the probability of Peruvian sanitary and phytosanitary notifications. The results indicate that, contrary to what was expected, in the Peruvian case, the increase in scientific and legal capacities would generate fewer sanitary measures. This would suggest that this country applies more measures than necessary, that could be used as barriers to trade. Previamente se han identificado una serie de determinantes de la actividad regulatoria de asuntos sanitarios y fitosanitarios, tales como las capacidades científicas, legales, la producción nacional, entre otros. Si bien las principales determinantes se orientan a aspectos regulatorios, no es posible descartar que sean utilizadas como barreras al comercio.
En el caso del Perú, siendo uno de los Miembros de la OMC que más notificaciones ha emitido, no se ha analizado previamente los factores subyacentes relacionados a este tipo de medidas. En ese sentido, mediante modelos Probit y Logit se ha podido identificar los factores que inciden en la probabilidad de que el Perú notifique medidas sanitarias y fitosanitarias. Los resultados indican que, contrariamente a lo esperado, en el caso peruano el aumento de las capacidades científicas y legales generarían una menor cantidad de medidas sanitarias. Esto sugeriría que este país aplica más medidas de las necesarias, pudiendo ser utilizadas como barreras al comercio.