Symptoms of problematic feeding in children from 6 months to 7 years of age with disabilities and typical development in Argentina
Síntomas de alimentación problemática en niños y niñas de 6 meses a 7 años de edad con discapacidad y típico desarrollo de Argentina
Author
Ruiz Brünner, M.
Cieri, E.
Nicola, L.
Nieto, L.J.
Condinanzi, A.L.
Cuestas, E.
Abstract
Introduction: Problematic feeding in infancy is a clinical problem that requires professional assessment The PediEAT instrument assesses four dimensions of feeding (physiological symptoms, problematic feeding behaviours, selective or restrictive feeding and oral processing). Objective: To analyse the presence of problematic feeding symptoms in children aged 6 months to 7 years with disabilities and typical development in Argentina. Material and Methods: Observational and cross-sectional study. Sequential sampling by means of a digital questionnaire answered by caregivers. The ques- tionnaire was the PediEAT Argentinean version, cross-culturally adapted and validated in a previous stage. Children aged 6 months to 7 years were included, caregivers had to be over 18 years old, have internet access, and children who did not consume solid food were excluded. PediEAT problem feeding was compared between the typically developing and children with disabilities. Categorical variables were assessed with Fisher’s test and continuous variables with t-test or Mann-Whitney test as appropriate (p < 0.05). Results: 310 cases were included. 41 children presented disability, most of them with intellectual disability. No differences were observed between nutritional status and age groups. Children with disabilities had 39% ([24.2-55.5], n = 16) problematic feeding, while for typi- cally developing children it was 18.2% ([13.8-23.3], n = 49), p = 0.006. Children with disabilities were found to have a higher proportion of physiological symptoms (p = 0.005), problematic feeding be- haviors’ (p = 0.045), selective/restrictive feeding (p = 0.019) and oral processing (p = 0.0001), compared to their peers. Conclusions: Feeding in children with disabilities presents greater challenges for caregivers. Beyond physiological difficulties conditioned by disability, feeding problems are observed in other dimensions such as behaviors, selective/restrictive feeding and oral processing. Introducción: La alimentación problemática en las infancias es un problema clínico que requiere de evaluación profesional El instrumento PediEAT evalúa cuatro dimensiones de la alimentación (síntomas fisiológicos, comportamientos problemáticos a la hora de comer, alimentación selectiva o restrictiva y procesamiento oral) Objetivo: Analizar la presencia de síntomas de alimentación problemática en niños de 6 meses a 7 años con discapacidad y típico desarrollo de Argentina. Material y Métodos: Estudio observacional y transversal. Muestreo secuencial mediante cuestionario digital respondido por los cuidadores. El cuestionario fue el PediEAT versión argentina, adaptado transculturalmente y validado en una etapa previa. Se incluyeron niños y niñas de 6 meses a 7 años, los cuidadores debían ser mayores de 18 años, tener acceso a internet, Quedaron excluidos niños que no consumían alimentos sólidos. Se comparó la alimentación problemática del PediEAT entre los grupos de niños con típico desarrollo y con discapacidad. Las variables categóricas se evaluaron con test de Fisher y las variables continuas con prueba de t o test de Mann-Whitney según correspondiera (p <0.05). Resultados: se incluyeron 310 casos. 41 niños presentaron discapacidad, siendo en su mayoría discapacidad intelectual. No se observaron diferencias entre el estado nutricional y los grupos etarios. Los niños con discapacidad presentaban en un 39% ([24,2-55,5], n=16) alimentación problemática, mientras que para los niños con típico desarrollo fue de 18,2% ([13,8-23,3], n=49), p=0,006. Se observó que los niños con discapacidad presentaban mayor proporción de síntomas fisiológicos (p=0,005), comportamientos problemáticos a la hora de comer (p=0,045), alimentación selectiva/restrictiva (p=0,019) y procesamiento oral (p=0,0001), comparado con sus pares. Conclusiones: la alimentación en los niños con discapacidad presenta mayores desafíos para los cuidadores. Más allá de dificultades fisiológicas condicionadas por la discapacidad, se observan problemas a la hora de comer en otras dimensiones como el comportamiento, la alimentación selectiva/restrictiva y el procesamiento oral.