Vitamin D deficiency in adolescents: is there a difference according to the degree of obesity?
Déficit de vitamina D en adolescentes: ¿existe diferencia según el grado de obesidad?
Author
Cárdenas, Verónica
Serrano, Carolina
Amezquita, Maria Virginia
Full text
http://www.revistachilenadepediatria.cl/index.php/rchped/article/view/439510.32641/andespediatr.v94i3.4395
Abstract
Objective: To analyze the frequency of vitamin D (VD) deficiency in adolescents with different degrees of obesity and its association with alterations in the metabolic profile. Patients and Method: Cross-sectional, descriptive, and analytical study in 250 adolescents with different degrees of obesity, treated at the nutrition polyclinic of the Hospital Dr. Sotero del Río. Data on age, sex, weight, height, Tanner stage, 25-hydroxyvitamin D levels, total cholesterol, HDL cholesterol, LDL cholesterol, triglycerides, basal insulin, and glycemia were collected. The following were used for statistical analysis: Student’s test, chi-square, multiple linear regression analysis, and Pearson’s correlation coefficient. Results: 58% of the adolescents presented non-severe obesity and 42% severe obesity, the mean age was 12.4 ± 2.1 years, and 54% were male. 91% of the total sample presented VD deficiency, being more frequent among adolescents with severe obesity, reaching 95%. VD levels were significantly lower in winter. HOMA (homeostatic model assessment) values were higher among patients with severe obesity (6.3/4.2). Low HDL-c was more frequent in adolescents with severe obesity (78%/62%). An inverse correlation was found between VD and triglyceride levels (r = -0.20; p = 0.00) and total cholesterol (r = -0.15; p = 0.03). Conclusion: The VD deficiency among obese adolescents is worrying, reaching more than 90% of the study sample. Our results highlight the importance of timely prevention, detection, and treatment of VD deficiency in obese adolescents to prevent bone health deterioration and cardiometabolic risk in adulthood. Objetivo: Analizar la frecuencia de deficiencia de vitamina D en adolescentes con diferentes grados de obesidad y su asociación con alteraciones del perfil metabólico. Pacientes y Método: Estudio transversal, descriptivo y analítico, en 250 adolescentes con distintos grados de obesidad, atendidos en el policlínico de nutrición del hospital Dr. Sótero del Río. Se recogieron datos de edad, sexo, peso, talla, grado de Tanner, niveles de 25- hidroxivitamina D, colesterol total, colesterol HDL, colesterol LDL, triglicéridos, insulina basal y glicemia. Para los análisis estadísticos se usaron: la prueba t de Student, chi cuadrado, análisis de regresión lineal múltiple y coeficiente de correlación de Pearson. Resultados: 58 % de los adolescentes presento obesidad no severa y 42% severa, la edad promedio fue 12,4 ± 2,1 años, 54% de género masculino. El 91 % del total de la muestra presentó déficit de VD, siendo más frecuente entre adolescentes con obesidad severa, alcanzando a 95%. Los niveles de VD fueron significativamente menores en invierno. Los valores de HOMA (homeostatic model assessment) fueron más altos entre los pacientes con obesidad severa (6,3/4,2). El c-HDL bajo fue más frecuente en los adolescentes con obesidad severa (78%/62%). Se encontró una correlación inversa entre niveles de VD y triglicéridos (r = -0,20; p = 0,00) y colesterol total (r = -0,15; p = 0,03). Conclusión: El déficit de VD entre adolescentes con obesidad es preocupante, alcanzando más de 90% de la muestra en estudio. Nuestros resultados ponen de manifiesto la importancia de prevenir, detectar y tratar oportunamente la deficiencia de VD en adolescentes con obesidad para evitar el deterioro de la salud ósea y prevenir el riesgo cardiometabólico en la adultez.