Proximal chemical composition and morphometry of the ribbed (Aulacomya ater, Molina 1782) and the blue (Mytilus chilensis, Hupé, 1854) mussels commercialized in the Region of Magallanes
Composición química proximal y morfométría de cholga (Aulacomya ater, Molina, 1782) y chorito (Mytilus chilensis, Hupé, 1854) comercializados en la Región de Magallanes
Author
Ríos, Viviana
Ocampo, Ninoska
Astorga-España, M. S.
Abstract
We examined the proximal chemical composition, morphometric parameters and the amount of edible portion in the Chilean ribbed mussel (A. ater) and blue mussel (M. chilensis) collected from sites along the Magellan Strait, mainly near National parks at the Sub-Antarctic Magellan region, Chile. The higher morphometric parameters were obtained from blue mussels sampled in bahía Gente Grande, which is the only site near the coast of Tierra del Fuego island, on the Eastern side of the Strait of Magellan. The higher biometric parameters were obtained from ribbed mussels sampled in Puerto Edén, on the western side of the Strait of Magellan. The fresh meat of both mussels had high moisture content. The highest percentage of biochemical component in both bivalve species was protein, followed by carbohydrates and, to a lesser extent, lipids. It is important to note that the ribbed mussel has a greater amount of carbohydrates and energy (Kcal/100 g) than the blue mussels. The differences observed between both specie in biochemical compositions, morphometric parameters and in the amount of fresh meat, may be explained by the biological characteristics of each species. A comparison of our results to parameters in international and national tables of food composition, revealsthat the commercial bivalve organisms examined in this study are of very good nutritional quality. Se estudió la composición química proximal, los parámetros morfométricos y la cantidad de parte comestible en cholga (A. ater) y chorito (M. chilensis) recolectados en estaciones del estrecho de Magallanes, de lugares adyacentes a parques Nacionales. En chorito, las muestras provenientes de bahía Gente Grande, que es el único sector de muestreo, cercano a la costa de la Isla de Tierra del Fuego, en el lado oriental del estrecho de Magallanes, se determinaron los parámetros morfométricos mayores. Mientras que la mayoría de los parámetros morfométricos mayores determinados en cholga son de las muestras provenientes de puerto Edén, en el lado occidental del estrecho de Magallanes. La carne de fresca de chorito y cholga presentó un alto contenido de humedad. Las proteínas son el componente bioquímico con mayor porcentaje, seguido por los hidratos de carbono y en menor cantidad las grasas, en ambos moluscos estudiados. Importante destacar también, que las cholgas presentan mayor cantidad de carbohidratos y energía (Kcal/100 g) que los choritos. Las diferencias observadas entre los choritos y las cholgas, en los parámetros morfométricos, la cantidad de carne fresca y la composición química, se atribuyen a las características propias de cada especie, las cuales al ser comparadas en este estudio con tablas de composición de alimentos nacionales e internacionales muestran una buena calidad de los organismos para el consumo humano.