Show simple item record

Intención de emprendimiento en los estudiantes de la Ciudad de México

dc.creatorSaavedra García, María Luisa
dc.creatorCamarena Adame, María Elena
dc.date2020-11-11
dc.date.accessioned2024-05-31T15:47:22Z
dc.date.available2024-05-31T15:47:22Z
dc.identifierhttps://revistas.udec.cl/index.php/ran/article/view/2609
dc.identifier.urihttps://revistaschilenas.uchile.cl/handle/2250/242925
dc.descriptionThe objective of this research is to determine the intention of entrepreneurship of the students of Mexico City, and to establish whether there is a relationship with the characteristics of the students and their parents. A questionnaire validated by Liñán y Chen (2006) and Liñán, Nabi y Krueguer (2013) was applied to a sample of 420 voluntary students of Elementary, Secondary and Tertiary education in Mexico City, a correlational and descriptive analysis was performed of the data collected, the methods of Chi square and Spearman correlation were used. The main findings show that 97% of students show a desire to start a business, while those who wish to start in less than one year only reach 14%, in two years 17% and in more than two years only 28%. In addition, most would undertake given the opportunity and feel a great satisfaction of being an entrepreneur, putting all their effort into this activity. Theyconsider important the approval of colleagues, family and friends, they also stated that being an entrepreneur implies more advantages than disadvantages, so they can consider this activity as a professional goal.en-US
dc.descriptionEl objetivo de esta investigación es determinar la intención de emprendimiento en los estudiantes de la ciudad de México, y establecer si existe relación con las características de los estudiantes y de sus progenitores. Se aplicó un cuestionario validado por Liñán y Chen (2006) y Liñán, Nabi y Krueguer (2013), a una muestra de 420 estudiantes voluntarios de Educación Básica, Media y Superior de la Ciudad de México, se realizó el análisis correlacional y descriptivo de los datos recolectados, se utilizaron los métodos de Chi cuadrado y correlación de Spearman. Los principales hallazgos muestran que el 97% de los estudiantes manifiesta deseos de emprender un negocio, mientras que quienes desean emprender en menos de un año solo alcanzan el 14%, endos años el 17% y en más de dos años solo el 28%. Además, la mayoría emprendería por oportunidad y sentiría una gran satisfacción de ser empresario, poniendo todo su esfuerzo en esta actividad. Consideran importante la aprobación de los colegas, familia y amigos, manifestaron también que ser emprendedor implica más ventajas que desventajas, por lo que pueden considerar esta actividad como meta profesionales-ES
dc.formatapplication/pdf
dc.languagespa
dc.publisherEscuela de Administración y Negociosen-US
dc.relationhttps://revistas.udec.cl/index.php/ran/article/view/2609/2848
dc.sourceRAN - Revista Academia & Negocios; Vol. 5 No. 2 (2020); 85-98en-US
dc.sourceRAN - Revista Academia & Negocios; Vol. 5 Núm. 2 (2020); 85-98es-ES
dc.source0719-6245
dc.source0719-7713
dc.subjectEmprendimientoes-ES
dc.subjectEducación Superiores-ES
dc.subjectEstudianteses-ES
dc.subjectIntención emprendedoraes-ES
dc.subjectMéxicoes-ES
dc.subjectEntrepreneurshipen-US
dc.subjectHigher educationen-US
dc.subjectStudentsen-US
dc.subjectEntrepreneurial intentionen-US
dc.subjectMexicoen-US
dc.titleIntention of entrepreneurship of the students of Mexico Cityen-US
dc.titleIntención de emprendimiento en los estudiantes de la Ciudad de Méxicoes-ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion


This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record