National School Feeding Program (PNAE) and the family farming market: a Brazilian historical perspective
Programa Nacional de Alimentación Escolar (PNAE) y el mercado de la agricultura familiar: una perspectiva histórica brasileña
Author
Borges-de-Souza, Amanda
Schultz, Glauco
Triana-Riveros, Jorge Luis
Fornazier, Armando
Thomé, Karim Marini
Full text
http://revistas.uach.cl/index.php/racs/article/view/756710.4206/rev.austral.cienc.soc.2024.n46-14
Abstract
The school feeding policy in Brazil emerged in the 1940s, but became official in 1955 (FNDE, 2020) and, over the course of 68 years, there have been several changes in its scope, mainly between 1994 and 2010, contributing to the scope of the policy. Program, especially in the allocation of resources and implementation of actions aimed at food and nutrition security (SAN). The relevance of the PNAE is high because, with the help of the Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO), its methodology has already been replicated in several countries (FAO, 2015). Objective: to review the National School Feeding Program (PNAE) from a historical perspective, bringing an evolutionary picture from its creation in 1955 to 2020. Materials and methods: documentary analysis, focusing on the laws, norms and decrees that regulate the PNAE and the literature review. Results: The findings show that, in recent years, the PNAE has been structured under the pillars of the Food and Nutrition Security market, local production and consumption, and has contributed substantially to the strengthening and development of family farming, which from A set of laws made it possible for the Program to function, both as a social and rural development policy, beyond helping to achieve some of the sustainable development goals of the 2030 agenda. La política de alimentación escolar en Brasil surgió en la década de 1940, pero se oficializó en 1955 (FNDE, 2020) y, a lo largo de 68 años, hubo varios cambios en su alcance, principalmente entre 1994 y 2010, contribuyendo al alcance del Programa, especialmente en la asignación de recursos e implementación de acciones encaminadas a la seguridad alimentaria y nutricional (SAN). La relevancia del PNAE es alta, y con la ayuda de la Organización de las Naciones Unidas para la Agricultura y la Alimentación (FAO), su metodología ha sido replicada en varios países (FAO, 2015). Objetivo: revisar el Programa Nacional de Alimentación Escolar (PNAE) desde una perspectiva histórica, trayendo un cuadro evolutivo desde su creación en 1955 hasta 2020. Materiales y métodos: análisis documental, con foco en las leyes, normas y decretos que regulan el PNAE y la revisión de la literatura. Resultados: Los hallazgos muestran que, en los últimos años, el PNAE se ha estructurado bajo los pilares de mercado Seguridad Alimentaria y Nutricional, producción y consumo local, y ha contribuido sustancialmente al fortalecimiento y desarrollo de la agricultura familiar, lo que a partir de un conjunto de leyes hizo posible el funcionamiento del Programa, tanto como política social como de desarrollo rural, más allá de ayudar alcanzar algunos de los objetivos de desarrollo sostenible de la agenda 2030.