The current state of the right to food and food policies in three mexican entities
El Estado actual del derecho a la alimentación y políticas alimentarias en tres entidades mexicanas
Author
Rodríguez-Peñaguirre, Federico
González Arellano, Salomón
Full text
https://revistaestudiospoliticaspublicas.uchile.cl/index.php/REPP/article/view/7402310.5354/0719-6296.2024.74023
Abstract
According to specialized literature, there is progress in the legal framework of the human right to food in Mexico. However, this is not always reflected in food policies or in people's lives. The objective of this work is to analyze the current state of the right to food, placing emphasis on three Mexican states: Mexico City, Nuevo León and Oaxaca. To this end, an analysis of the food legal framework, food policies and evaluations of said policies was carried out. It was found that the general food panorama due to economic factors, armed conflicts and climatic issues is unfavorable. Furthermore, there is still no current framework law on food matters, which encourages food assistance policies evaluated mainly under the poverty approach, which is not the most relevant to evaluate this right. Which allows us to conclude that the validity and harmonization of a general law on the right to food specialized in the matter is urgent, which regulates the implementation of a more sustainable food system, and that food policies are evaluated beyond the limitations of development. social. De acuerdo con la literatura especializada existe un avance en el marco jurídico del derecho humano a la alimentación en México. Sin embargo, esto no siempre se ve reflejado en las políticas alimentarias o en la vida de las personas. El objetivo de este trabajo es analizar el estado actual del derecho a la alimentación, poniendo énfasis en tres entidades federativas mexicanas: Ciudad de México, Nuevo León y Oaxaca. Para ello, se hizo un análisis del marco jurídico alimentario, las políticas alimentarias y las evaluaciones de dichas políticas. Se encontró que el panorama general alimentario debido a factores económicos, conflictos armados y cuestiones climáticas es poco favorable. Además, todavía no se cuenta con una ley marco vigente en materia alimentaria, lo que propicia políticas alimentarias asistenciales evaluadas principalmente bajo el enfoque de la pobreza, el cual no es el más pertinente para evaluar este derecho. Lo que permite concluir que es urgente la vigencia y armonización de una ley general del derecho a la alimentación especializada en la materia, que regule la implementación de un sistema alimentario más sostenible, y que las políticas alimentarias sean evaluadas más allá de las limitaciones del desarrollo social.