Factors associated with dentine hypersensitivity severity in Colombian dental patients.
Factores asociados a la severidad de la hipersensibilidad dentinal en pacientes de odontología colombianos.
Author
López, Luis
Espana, Paola
Bastidas, Ruth
Fuelagan, Jeovanni
Mafla, Ana Cristina
Full text
http://www.joralres.com/index.php/JOR/article/view/joralres.2016.01410.17126/joralres.2016.014
Abstract
Introduction: The aim of this study was to determine the prevalence of dentine hypersensitivity (DH) and examine associated etiological factors related to the severity of DH in dental clinic patients treated at the School of Dentistry at Universidad Cooperativa de Colombia, Pasto, Colombia. Materials and Methods: A cross-sectional study was designed in which three hundred and thirty three patients aged 15 to 44 years old were assessed for the presence and severity of DH. The dentine hypersensitivity diagnosis was based on self-reported sensitivity and a clinical examination. The questionnaire included socio-demographic information, data about oral health habits and acidic dietary intake. A descriptive analysis was performed and the association between DH severity and risk factors was determined using an ordinal logistic regression model. Results: Dentine hypersensitivity was detected in 88 out of 333 (26.4%) subjects (95% CI: 21.83-31.56). The pH of natural juices (OR=6.013; 95% CI: 0.995–36.319, p=0.051) and pH of alcohol beverages (OR= 7.800; 95% CI: 2.282–26.658, p=0.001) were significantly associated with the severity of dentine hypersensitivity. Conclusions: The results indicated that the prevalence of dentine hypersensitivity in these patients was consistent with previous reports. Furthermore, the severity of DH was influenced by acidic diet. These results suggest that dental counseling should be provided to all patients as well as to those with dentine hypersensitivity to prevent the occurrence of this oral health problem as well as the severity of symptoms. Introducción: El objetivo de este estudio fue determinar la prevalencia de hipersensibilidad dentina (HD) y examinar los factores etiológicos asociados relacionados a la severidad de la HD en pacientes de la clínica de la Facultad de Odontología de la Universidad Cooperativa de Colombia, Pasto, Colombia. Materiales y Métodos: Se diseñó un estudio transversal donde trescientos treinta y tres pacientes de edades entre 15-44 años de edad fueron evaluados para la presencia y severidad de HD. El diagnóstico de la hipersensibilidad dentinal fue basado en sensibilidad auto-reportada y un examen clínico. El cuestionario incluía información socio-demográfica, datos acerca de hábitos de salud oral e ingesta de dieta ácida. Un análisis descriptivo fue realizado y la asociación entre la severidad de la HD y los factores fue determinada usando un modelo de regresión logística ordinal. Resultados: La hipersensibilidad dentinal fue detectada en 88 de 333 (26,4%) sujetos (IC 95%: 21,83–31,56). El pH de los jugos naturales (OR=6.013; IC 95%: 0.995–36.319, p=0.051) y el pH de las bebidas alcohólicas (OR=7.800; IC 95%: 2.282–26.658, p=0.001) fueron asociadas significativamente con la severidad de la hipersensibilidad dentinal. Conclusiones: Los resultados indican que la prevalencia de HD en estos pacientes fue concordante con previos reportes. Además, la severidad de la HD fue influenciada por la dieta acida. Estos resultados sugieren que el consejo odontológico debería ser provisto a todos los pacientes, al igual a aquellos con HD tanto para prevenir la ocurrencia de este problema de salud oral como la severidad de los síntomas.