Innovation and Technology for a Sustainable Mexican Agriculture: A qualitative study
Innovación y Tecnología para una Agricultura Mexicana Sostenible: un estudio cualitativo
dc.creator | Cerroblanco-Vazquez, Veronica | |
dc.creator | Vasco-Leal, Jose Francisco | |
dc.creator | Contreras-Medina, David Israel | |
dc.date | 2024-10-16 | |
dc.date.accessioned | 2025-03-31T17:38:18Z | |
dc.date.available | 2025-03-31T17:38:18Z | |
dc.identifier | https://revistas.udec.cl/index.php/ran/article/view/13290 | |
dc.identifier | 10.29393/RAN11-2ITVC30003 | |
dc.identifier.uri | https://revistaschilenas.uchile.cl/handle/2250/251039 | |
dc.description | Purpose: To explore the innovations and technologies adopted and their impact on the sustainability of the Mexican agricultural sector from an academic perspective. Methodology: The study employed a qualitative approach, utilizing e-Delphi method by applying a web questionnaire to a panel of experts. Findings: The agricultural sector's expectations are focused on modernization and increased production. Its technological innovation strategies encompass training and enhanced agricultural methods. The sustainability indicators include the sustainable use of natural resources and the collaborative development of research among teachers, researchers, and students. However, the current situation is lagging, and most technologies remain inaccessible to many producers. Practical implications: A stronger alliance among industry, academia, and producers is necessary. Universities must articulate strategies and guidelines to develop projects and programs adapted to the needs of each producer, thus promoting a more sustainable sector in Mexico. Originality: The research offers a unique perspective on the adoption and impact of technologies for Mexican agricultural sector’s sustainability within the scope of UN’s SDG number two, providing a novel understanding of the sector’s challenges and possible solutions from an academic standpoint. | en-US |
dc.description | Propósito: Explorar las innovaciones y tecnologías que se han adoptado e impactado en la sostenibilidad del sector agrícola mexicano desde la perspectiva de la academia. Metodología: Investigación de enfoque cualitativo, a través del método e-Delphi donde se aplicó un cuestionario web en línea a un panel de expertos. Resultados: Las expectativas del sector agrícola son la modernización y aumento de producción. Sus estrategias de innovación tecnológica incluyen la capacitación y mejores métodos agrícolas. Los indicadores de sostenibilidad son el uso sostenible de recursos naturales, desarrollo de investigaciones entre docentes, investigadores y estudiantes. Sin embargo, la situación actual es atrasada y las tecnologías son inaccesibles para gran parte de los productores. Implicaciones prácticas: Subraya la necesidad de más alianzas entre industria, academia y productores. Enfatiza que las universidades deben articular estrategias y lineamiento para desarrollar proyectos y programas adaptados a las necesidades de cada productor, fomentando así un sector más sostenible en México. Originalidad: Se presenta una perspectiva única sobre la adopción e impacto de las tecnologías para la sostenibilidad del sector agrícola en México, en el marco del objetivo dos de Desarrollo Sostenible, ofreciendo una comprensión novedosa de los desafíos del sector y las posibles soluciones desde un punto de vista académico. | es-ES |
dc.format | application/pdf | |
dc.language | spa | |
dc.publisher | Escuela de Administración y Negocios | en-US |
dc.relation | https://revistas.udec.cl/index.php/ran/article/view/13290/14700 | |
dc.rights | Copyright (c) 2024 Verónica Cerroblanco-Vázquez, José Francisco Vasco-Leal, David Israel Contreras-Medina | en-US |
dc.rights | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0 | en-US |
dc.source | RAN - Revista Academia & Negocios; Vol. 11 No. 1 (2025); 1-15 | en-US |
dc.source | RAN - Revista Academia & Negocios; Vol. 11 Núm. 1 (2025); 1-15 | es-ES |
dc.source | 0719-6245 | |
dc.source | 0719-7713 | |
dc.subject | Producción agrícola | es-ES |
dc.subject | Estrategias de innovación | es-ES |
dc.subject | Mapa de Ruta Tecnológico | es-ES |
dc.subject | Adopción tecnológica | es-ES |
dc.subject | Colaboración Industria-Academia | es-ES |
dc.subject | Agricultural production | en-US |
dc.subject | Innovation strategies | en-US |
dc.subject | Technological Road Map | en-US |
dc.subject | Technological adoption | en-US |
dc.subject | Industry-Academy collaboration | en-US |
dc.title | Innovation and Technology for a Sustainable Mexican Agriculture: A qualitative study | en-US |
dc.title | Innovación y Tecnología para una Agricultura Mexicana Sostenible: un estudio cualitativo | es-ES |
dc.type | info:eu-repo/semantics/article | |
dc.type | info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
This item appears in the following Collection(s)
-
Revista Academia & Negocios
[0-9]{4}