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Procalcitonin Levels In Individuals With Or Without Type 2 Diabetes Mellitus- A Cross-Sectional Study In Stage II Periodontitis Patients

dc.creatorDharmadhikari, Soniya
dc.creatorDharmarajan, Gopalakrishnan
dc.creatorSidharthan, Sangamithra
dc.creatorMartande, Santosh
dc.creatorChetana
dc.date2024-03-31
dc.date.accessioned2025-05-19T19:23:07Z
dc.date.available2025-05-19T19:23:07Z
dc.identifierhttps://revistas.udec.cl/index.php/journal_of_oral_research/article/view/18449
dc.identifier.urihttps://revistaschilenas.uchile.cl/handle/2250/253029
dc.descriptionAim: The objective of this current study is to evaluate and compare the concentrations of Procalcitonin (ProCT) in both serum and gingival crevicular fluid (GCF) of individuals with and without controlled Type II Diabetes Mellitus in relation to periodontal health and disease Materials and Methods: In this study, 40 subjects were divided into four groups: 10 individuals with gingival health (Group 1), 10 with Type II Diabetes Mellitus (Group 2), 10 with Stage 2 Periodontitis and Type II Diabetes Mellitus (Group 3), and 10 with Stage 2 Periodontitis (Group 4). Baseline periodontal parameters such as gingival index, probing pocket depth, and clinical attachment level were recorded for each subject. Additionally, GCF and serum samples were collected, and ProCT levels were quantified using enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA).Results: Subjects with Stage 2 periodontitis and Type II Diabetes Mellitus were observed to have higher mean levels of GCF and serum ProCT compared to healthy patients and those with either periodontitis or diabetes mellitus alone. Additionally, ProCT levels were found to be higher in subjects with Type II Diabetes Mellitus compared to non-diabetics. Serum ProCT levels were also found to be higher than GCF levels.Conclusion: The majority of edentulous patients both before and after prosthodontic rehabilitation had a lower calorie intake than recommended. There was no significant difference between calorie intake and physical status of patients after prosthodontic rehabilitation.en-US
dc.descriptionObjetivo: El objetivo de este estudio actual es evaluar y comparar las concentraciones de procalcitonina (ProCT) tanto en suero como en líquido crevicular gingival (GCF) de individuos con y sin diabetes mellitus tipo II controlada en relación con la salud y la enfermedad periodontal.Materiales y métodos: En este estudio, 40 sujetos se dividieron en cuatro grupos: 10 individuos con salud gingival (Grupo 1), 10 con diabetes mellitus tipo II (Grupo 2), 10 con periodontitis en estadio 2 y diabetes mellitus tipo II (Grupo 3) y 10 con periodontitis en estadio 2 (Grupo 4). Se registraron los parámetros periodontales basales, como el índice gingival, la profundidad de la bolsa de sondaje y el nivel de inserción clínica, para cada sujeto. Además, se recogieron muestras de GCF y suero, y se cuantificaron los niveles de ProCT mediante un ensayo inmunoabsorbente ligado a enzimas (ELISA).Resultado: Se observó que los sujetos con periodontitis en estadio 2 y diabetes mellitus tipo II tenían niveles medios más elevados de GCF y ProCT sérico en comparación con los pacientes sanos y aquellos con periodontitis o diabetes mellitus únicamente. Además, se encontró que los niveles de ProCT eran más elevados en sujetos con diabetes mellitus tipo II en comparación con los no diabéticos. Los niveles séricos de ProCT también fueron más elevados que los niveles de GCF.Conclusión: Nuestros hallazgos sugieren que ProCT es un indicador fiable de la inflamación sistémica y local. Se observaron niveles elevados de ProCT en individuos con diabetes mellitus tipo II, tanto en suero como en GCF. Sin embargo, la inflamación local aumenta significativamente la concentración de esta proteína.es-ES
dc.formatapplication/pdf
dc.languageeng
dc.publisherUniversidad de Concepción, Facultad de Odontologíaes-ES
dc.relationhttps://revistas.udec.cl/index.php/journal_of_oral_research/article/view/18449/17646
dc.rightshttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0es-ES
dc.sourceJournal of Oral Research; Vol. 13 (2024); 299-310en-US
dc.sourceJournal of Oral Research; Vol. 13 (2024); 299-310es-ES
dc.sourceJournal of Oral Research; v. 13 (2024); 299-310pt-BR
dc.source0719-2479
dc.source0719-2460
dc.subjectSueroes-ES
dc.subjectBiomarcadoreses-ES
dc.subjectPolipéptido alfa relacionado con calcitoninaes-ES
dc.subjectPeriodontitises-ES
dc.subjectDiabetes mellitus tipo 2es-ES
dc.subjectLíquido del surco gingivales-ES
dc.subjectDiabetes mellitus type 2en-US
dc.subjectBiomarkersen-US
dc.subjectProcalcitoninen-US
dc.subjectPeriodontitisen-US
dc.subjectGingival crevicular fluiden-US
dc.subjectSerumen-US
dc.titleProcalcitonin Levels In Individuals With Or Without Type 2 Diabetes Mellitus- A Cross-Sectional Study In Stage II Periodontitis Patientsen-US
dc.titleProcalcitonin Levels In Individuals With Or Without Type 2 Diabetes Mellitus- A Cross-Sectional Study In Stage II Periodontitis Patientses-ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.coverageThe authors declare that they have no conflict of interest in relation to the published results.en-US


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