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Concentraciones de Vitamina D en niños y adolescentes con enfermedad celíaca

dc.contributoren-US
dc.contributorUniversidad de Concepciónes-ES
dc.creatorGranfeldt M., Gislaine
dc.creatorZapata F., Dámaris
dc.creatorMuñoz R., Sara
dc.creatorBello M., María Fernanda
dc.creatorVictoriano R., Montserrat
dc.creatorMennickent C., Sigrid
dc.creatorConstenla N., María Elena
dc.creatorSáez C., Katia
dc.creatorMosso C., Constanza
dc.date2018-09-05
dc.identifierhttp://www.revistachilenadepediatria.cl/index.php/rchped/article/view/444
dc.descriptionIntroduction: In children with celiac disease, gluten intake causes an autoimmune, inflammatory and progressive lesion of the small intestine villi, compromising the absorption of nutrients and possible damage to others organs. Objective: To determine plasma 25-hydroxyvitamin D [25(OH)D] concentrations in Chilean child and adolescents with celiac disease.Patients and Method: A descriptive cross-sectional study was carried out in which 16 pediatric patients of both genders diagnosed with celiac disease participated. General background, nutritional status and biochemical parameters were determined. Plasma 25(OH)D concentrations were classified as sufficient between 30-100 ng/ ml, insufficient between 20-30 ng/ml and deficient as <20 ng/ml.Results: The age of the patients was between 5 and 18 years (age: 11 ± 4 years). Four out of 16 participants had normal 25(OH)D concentrations, eight had insufficient concentrations and one had deficient concentrations. According to BMI, 11 patients had normal nutritional status, four were overweight and one was obese. In relation to height, seven out of 16 cases presented short stature and normal-low height. Associating 25(OH)D concentrations to nutritional status, nine patients with normal nutritional status, two with overweight and one with obesity presented deficient and insufficient parameters. No significant associations were found between 25(OH)D concentrations and all studied variables.Conclusion: A high frequency of insufficiency and deficiency of 25(OH)D was found in the group of Chilean children and adolescents with celiac disease.en-US
dc.descriptionIntroducción: En celíacos la ingesta de gluten provoca una lesión inflamatoria de origen autoinmune que causa un daño progresivo de las vellosidades del intestino delgado, comprometiendo la absorción de nutrientes y posible daño a otros órganos.Objetivo: Determinar las concentraciones plasmáticas de 25-hidroxivitamina D (25OHD) en niños y adolescentes chilenos con enfermedad celíaca.Pacientes y Método: Estudio descriptivo de corte transversal. Participaron 16 pacientes pediátricos de ambos sexos, diagnosticados con enfermedad celíaca. Se determinó antecedentes generales, estado nutricional y parámetros bioquímicos. Las concentraciones plasmáticas de 25OHD se clasificaron como suficientes cuando estaban entre 30-100 ng/ml, insuficiente (20-29 ng/ml) y deficiente (< 20 ng/ml).Resultados: La edad de los pacientes estaba comprendida entre 5 y 18 edad (edad: 11 ± 4 años). De los participantes 4 de 16 presentaron concentraciones normales de 25OHD, 8 insuficiente y 1 deficiente. Según IMC, 11 tenían estado nutricional normal, 4 sobrepeso y 1 obesidad. El diagnóstico de la talla mostró 7 de 16 casos de talla baja y normal baja. Al relacionar las concentraciones de 25OHD con estado nutricional, los parámetros deficientes e insuficientes se concentraron en 9 pacientes con estado nutricional normal, 2 con sobrepeso y 1 con obesidad. Se realizaron asociaciones entre las concentraciones de 25OHD y todas las variables estudiadas y no se encontró ninguna asociación significativa.Conclusión: Se encontró una alta frecuencia de insuficiencia y deficiencia de 25OHD en el grupo de niños y adolescentes chilenos con enfermedad celíaca.es-ES
dc.formatapplication/pdf
dc.formatapplication/pdf
dc.languagespa
dc.languageeng
dc.publisherSociedad Chilena de Pediatríaes-ES
dc.relationhttp://www.revistachilenadepediatria.cl/index.php/rchped/article/view/444/762
dc.relationhttp://www.revistachilenadepediatria.cl/index.php/rchped/article/view/444/952
dc.relationhttp://www.revistachilenadepediatria.cl/index.php/rchped/article/downloadSuppFile/444/1202
dc.relationhttp://www.revistachilenadepediatria.cl/index.php/rchped/article/downloadSuppFile/444/1203
dc.relationhttp://www.revistachilenadepediatria.cl/index.php/rchped/article/downloadSuppFile/444/1204
dc.relationhttp://www.revistachilenadepediatria.cl/index.php/rchped/article/downloadSuppFile/444/1206
dc.relationhttp://www.revistachilenadepediatria.cl/index.php/rchped/article/downloadSuppFile/444/1217
dc.rightsCopyright (c) 2018 Revista Chilena de Pediatríaes-ES
dc.sourceRevista Chilena de Pediatría; Vol. 89, Núm. 4 (2018): Julio - Agosto; 499-505en-US
dc.sourceAndes Pediatrica; Vol. 89, Núm. 4 (2018): Julio - Agosto; 499-505es-ES
dc.source2452-6053
dc.source2452-6053
dc.subjecten-US
dc.subjectCeliac Disease; Vitamin D; Children; Adolescents; Nutritional Status; Gastroenterology; Nutritional Sciences; Intestines; Vitaminsen-US
dc.subjectes-ES
dc.subjectEnfermedad Celíaca; Vitamina D; Niños; Adolescentes; Estado Nutricional; Gastroenterología; Nutrición; Intestinos; Vitaminases-ES
dc.titleVitamin D concentrations in children and adolescents with celiac diseaseen-US
dc.titleConcentraciones de Vitamina D en niños y adolescentes con enfermedad celíacaes-ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.typeen-US
dc.typees-ES


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