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Transgénicos: Perspectivas y riesgos desde América del Sur

dc.creatorMiranda, Oleski
dc.date2008-01-01
dc.date.accessioned2019-04-02T19:21:00Z
dc.date.available2019-04-02T19:21:00Z
dc.identifierhttps://revistamad.uchile.cl/index.php/RMAD/article/view/13899
dc.identifier10.5354/rmad.v0i19.13899
dc.identifier.urihttp://revistaschilenas.uchile.cl/handle/2250/3476
dc.descriptionThe present article discusses the subject of transgenics and the important debate that is not only currently taking place in the academic field, but that is also catching growing public attention, as specifically reflected in the news media. In South America, with very few exceptions, the subject of transgenic food has barely been discussed in an open fashion regardless of the fact that it is a region that produces a great deal of goods for the agricultural industry.  As a result, it should be acknowledged that one of the potential risks presented by biogenics can be blamed on the fact that there is very little information directed toward the consumer, and in extreme cases, it is actually hidden from consumers in Latin America.  In its conclusion, this article lists the possible risks that transgenic foods present, while it also suggests the hypothesis for the short term that could constitute an opportunity for Latin America, if it chooses, to put products free of genetic intervention in its internal and external markets.en-US
dc.descriptionEl presente artículo aborda el tema de los transgénicos y   el importante debate que tiene lugar en las comunidades académicas, así como la atención creciente de la opinión pública, especialmente la reflejada en los medios de comunicación impresos. En Suramérica, salvo contadas excepciones, apenas se empieza a ventilar el tema de manera abierta, a pesar de que la   región es una considerable fuente productora de materias primas para la industria agroalimentaria. Asimismo, se observa que uno de los  potenciales riesgos sobre la biogenética aplicada en los alimentos guarda relación estrecha con la poca información dirigida al consumidor, y en su caso extremo, con su ocultamiento. A modo de conclusión se deja un registro de los posibles riesgos que contienen los transgénicos, aunque a mediano plazo  se plantea la hipótesis de que podrían constituir una oportunidad para América Latina si se optara por posicionar en mercados internos y externos productos libres de intervenciones genéticas.es-ES
dc.formatapplication/pdf
dc.formathtml
dc.languagespa
dc.publisherUniversidad de Chile. Departamento de Antropologíaes-ES
dc.relationhttps://revistamad.uchile.cl/index.php/RMAD/article/view/13899/14185
dc.relationhttps://revistamad.uchile.cl/index.php/RMAD/article/view/13899/14186
dc.sourceRevista Mad; Núm. 19 (2008); 89-98es-ES
dc.sourceRevista Mad; Núm. 19 (2008); 89-98pt-BR
dc.sourceRevista Mad; Núm. 19 (2008); 89-98en-US
dc.source0718-0527
dc.titleTransgenic: Perspectives and Risks from South Americaen-US
dc.titleTransgénicos: Perspectivas y riesgos desde América del Sures-ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion


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