Agri-Food Industry And Agro-Industry Based On Fruit And Vegetables In Chile Up To 1930: Antecedents For A Historical Construction
Industria Agroalimentaria Y Agroindustria Hortofrutícola En Chile Hasta 1930: Antecedentes Para Una Construcción Histórica
Author
Valenzuela Silva, Luis A.
Contreras Marin, Roberto C.
Abstract
The aim of this work is to detect, compile and systematize thosehistorical elements of the Chilean industrialization processthat allow us to shape the development and chronology of theagri-food industry and agro-industry based on fruit and vegetablesup to 1930. A related contribution is the generation of aregister of such firms that were founded before the 1929 crisis,many of which remained in time by the thrust of Europeanimmigrants who arrived to the country. There are foundationsand evidence to conclude that in the decades of 1840-1850 theagri-food industry became an economic activity clearly visible,particularly the production of flour, noodles, cooking oiland biscuits. By the other hand, dried fruits go back to the Colonialera, with exports at the end of the eighteenth and duringthe nineteenth century. Food preservation via warming andbrining emerged early in Chile, but fruit and vegetables in tincannery of industrial scale arises only at the beginning of thetwentieth century. Concentrated fruit juices and vegetables area modern phenomenon, but some initiatives to produce naturaljuices are also at the start of this century. The agro-industrybased on fruit and vegetables was born and developed at theshadow of the agri-food industry and its technological advances,shaping an import-substituting industry which achievedan important exporter takeoff in the 1980s.Keywords: Industrialization, food, immigrants, agro-industrybased on fruit and vegetables. El objetivo de este trabajo es detectar, recopilar y sistematizar aquellos antecedentes históricos del proceso de industrialización chilena que permitan configurar el desarrollo y cronología de la industria agroalimentaria y agroindustria hortofrutícola hasta 1930. Un aporte relacionado es la generación de un catastro de empresas fundadas antes de la crisis de 1929, muchas de las cuales permanecieron en el tiempo por el empuje de los inmigrantes europeos llegados al país. Hay fundamentos y evidencia para concluir que las décadas de 1840-1850 la industria agroalimentaria llegó a ser una actividad económica claramente perceptible, particularmente la producción de harina, fideos, aceite comestible y galletas. Por otra parte, los frutos secos se remontan a la época de la Colonia, con exportaciones a fines del siglo XVIII y durante el siglo XIX. La conservación de alimentos vía calentamiento y salmuerado emergió tempranamente en Chile, pero la conservería de frutas y hortalizas en tarros de hojalata y a escala industrial surge recién a inicios del siglo XX. Los jugos concentrados de frutas y hortalizas son un fenómeno moderno, aunque algunas iniciativas para producir jugos naturales se encuentran también a comienzos de este siglo. La agroindustria hortofrutícola nació y se desarrolló al alero de la industria agroalimentaria y de sus avances tecnológicos, conformando una industria sustituidora de importaciones que logró un despegue exportador de importancia en la década de 1980.Palabras clave: Industrialización, alimentos, inmigrantes, agroindustria hortofrutícola.