• Journals
  • Discipline
  • Indexed
  • Institutions
  • About
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
View Item 
  •   Home
  • Universidad de Chile
  • Revista Chilena de Salud Pública
  • View Item
  •   Home
  • Universidad de Chile
  • Revista Chilena de Salud Pública
  • View Item

Identifying confounding factors in studies of the relationship between colorectal cancer and diet

Identificación de factores de confusión en el estudio de la relación cáncer colorrectal-dieta

Author
Becaria Coquet, Julia

Mariné Juárez, Sabrina

Flores, Mariel Alejandra

Pou, Sonia Alejandra

Aballay, Laura Rosana

Díaz, María del Pilar

Full text
https://revistasaludpublica.uchile.cl/index.php/RCSP/article/view/31978
10.5354/0719-5281.2014.31978
Abstract
Introduction. Diet is the second preventable cause related to the development of cancer. Given its multi-causal nature, in studying the relationship between cancer and diet, other factors with potential confounding effect must be considered to avoid bias in risk estimates. Objectives: a) Identifying the confounding effect of physical activity level, smoking habits and socioeconomic status in the relationship between colorectal cancer and cooked red meat, fiber and alcohol intake; b) Assessing the effect of dietary factors on the occurrence of colorectal cancer, considering the confounding variables identified. Methods. A case-control study was conducted (102 cases with colorectal cancer and 217 controls) in Cordoba, Argentina, over 2006-2011. A bivariate analysis, between food variables and the presence of colorectal cancer, and a Mantel-Heanzel analysis, stratifying by the potential confounders, were conducted. Finally, multiple logistic regression models were constructed, including the confounding variables. Results. Confounding effect of the socioeconomic status related to cooked red meat, fiber and alcohol intake, and physical activity level was verified. There was no association between fiber intake and colorectal cancer (OR 0,71; IC95% 0,31-1,62), while a promoting effect of low socioeconomic status (OR 1,75; IC95% 0,95-2,60), and daily energy intake (OR 1,0003; IC95% 1,00008-1,0006) were found. Conclusion. It is recommended to consider socioeconomic status and physical activity as adjusted factors when conducting food risk analysis in the study of the relationship between colorectal cancer and diet in Argentina.
 
Introducción. La dieta se reconoce como segunda causa evitable relacionada con el desarrollo de cáncer. No obstante, dado su naturaleza multicausal, al estudiar la relación cáncer-dieta deben considerarse otros factores con potencial efecto confusor para evitar sesgos en estimaciones de riesgo. Objetivos. a) Identificar el efecto confundente del nivel de actividad física, hábito de fumar y nivel socioeconómico en la relación cáncer colorrectal (CCR) y dieta; b) Valorar el riesgo de factores alimentarios asociados a CCR, considerando las variables confundentes identificadas. Metodología. Se condujo un estudio caso-control (n=319; 102 casos de CCR, 217 controles) en Córdoba, Argentina (2006-2011). Se realizó un análisis bivariado entre variables alimentarias de interés y presencia de CCR, estimando ORs como medida de asociación. Luego, mediante análisis de Mantel-Haenszel, se estratificó por potenciales variables confundentes. Finalmente,se construyeron modelos de regresión logística múltiple, incluyendolas confundentes. Resultados. Se verificó efecto confusor del nivel socioeconómico en relación al consumo de carnes rojas cocidas, fibra y etanol, y de la actividad física en cuanto al consumo de fibra alimentaria. Controlando por dichos efectos, no se encontró asociación (OR 0,71; IC95% 0,31-1,62) entre la ingesta de fibra y la patología, y se observó un efecto promotor (OR 1,75; IC95% 0,95- 2,60) del nivel socioeconómico bajo y de la ingesta energética diaria (OR 1,0003; IC95% 1,00008-1,0006). Conclusión. Se reconoce el nivel socioeconómico y la actividad física como potenciales variables confusoras en el estudio de la relación CCR y alimentación en Argentina. Se recomienda considerarlas como variables de ajuste al realizar análisis de riesgos alimentarios.
 
Metadata
Show full item record
Discipline
Artes, Arquitectura y UrbanismoCiencias Agrarias, Forestales y VeterinariasCiencias Exactas y NaturalesCiencias SocialesDerechoEconomía y AdministraciónFilosofía y HumanidadesIngenieríaMedicinaMultidisciplinarias
Institutions
Universidad de ChileUniversidad Católica de ChileUniversidad de Santiago de ChileUniversidad de ConcepciónUniversidad Austral de ChileUniversidad Católica de ValparaísoUniversidad del Bio BioUniversidad de ValparaísoUniversidad Católica del Nortemore

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister
Dirección de Servicios de Información y Bibliotecas (SISIB) - Universidad de Chile
© 2019 Dspace - Modificado por SISIB