FLUORIDE CONCENTRATION IN BOTTLED WATERS SOLD IN CHILE
Concentración de fluoruro en aguas embotelladas comercializadas en Chile: importancia en caries y fluorosis dental
Author
Fernández, Constanza E.; Universidad Estatal de Campinas, SP, Brasil.
Giacaman, Rodrigo A.; Universidad de Talca
Cury, Jaime A.; Universidad Estatal de Campinas
Abstract
Background: Bottled water consumption has currently increased and their fluoride (F) concentration may not be ideal in terms of caries benefit or risk of fluorosis. While low concentrations would have little anticaries effect, high F concentration would increase the risk of dental fluorosis. Aim: To measure F concentration in bottled waters sold in Chile. Material and methods: Thirty bottles of water were purchased (15 sold as mineral water, six sold as purified water and nine as flavored water). Samples were analyzed in duplicate with a previously calibrated ion-specific electrode. Mean F concentration of each product was calculated and expressed as ppm F (mg F/L). Results: A mean (±SD) concentration of 0.38±0.42, 0.02±0.006 and 0.11±0.18 ppm F for mineral, purified and flavored waters respectively, was found. Three samples were within the optimal F concentration recommended for drinking water in Chile, which ranges from 0.6 to 1.0 ppm F. Two were above such concentration and the others below. Only two waters displayed F concentration information in the label, which was corroborated by the analysis. Conclusions: Only 10% of the bottled waters commercialized in Chile have potential to prevent caries. The F concentration in most of them does not represent an increased risk of fluorosis. El consumo de agua embotellada ha aumentado en la actualidad y la concentración de fluoruro (F) podría no ser ideal en términos de balance beneficio/riesgo, así, una concentración deficiente tendría un reducido efecto anticaries y un exceso aumentaría el riesgo de fluorosis dental. Debido a que en Chile no existe obligación de especificar la concentración de F en el rótulo, se analizó esta concentración en aguas embotelladas comercializadas en el país. Treinta variedades de aguas embotelladas: 15 minerales, 6 purificadas (mineralizadas) y 9 saborizadas fueron adquiridas en el comercio en triplicado de lotes diferentes. Las muestras fueron analizadas en duplicado con electrodo ion-específico previamente calibrado. La media (±DE) de cada variedad (n=3) se calculó y expresó como ppm F (mg F/L). La concentración fue 0,38±0,42 ppm de F para aguas minerales, 0,02±0,006 para purificadas y 0,11±0,18 para las aguas saborizadas. Considerando que la concentración óptima de F recomendada para el agua de beber en Chile es de 0,6 a 1,0 ppm F, tres muestras se encuentran dentro de este rango, dos sobre el límite superior y las restantes bajo el mínimo. Sólo dos aguas exhibían información de la concentración, la que fue corroborada por el análisis. Se concluye que sólo 10% de las aguas embotelladas comercializadas en Chile tiene potencial para prevenir caries y la mayoría no presenta riesgo aumentado de fluorosis. Es necesario que la concentración de F en el rotulo de las aguas embotelladas vendidas en Chile sea declarada, alertando el consumidor sobre los beneficios y riesgos de ingesta.
Metadata
Show full item recordRelated items
Showing items related by title, author, creator and subject.
-
Degree of concern or anxiety about dental procedures at dental waiting room
Muza, Ricardo; Muza, Paula. Revista Chilena de Salud Pública; Vol. 11 Núm. 1 (2007); p. 18-22 -
Degree of concern or anxiety about dental procedures at dental waiting room
Muza, Ricardo; Muza, Paula. Revista Chilena de Salud Pública; Vol. 11 Núm. 1 (2007); p. 18-22 -
Oro-Dental Drugs, Pharmaceutics and Pharmacology: Unlocking Critical Secrets for Modern Pharmaco-Kinetics and -Dynamics in Dental Therapy and Oral Surgery: Dental Pharmacology
Haidar, Ziyad S.. Applied Sciences in Dentistry; Vol. 4 No. 2 (2023)