The transfer of risks in the price chain of apple exportation
Transferencia de riesgos en la cadena de valor de la manzana de exportación
Author
Soto Troncoso, Leonardo Alfredo
Abstract
This research describes, in the context of food globalization, risk transfer produced from a global stage to a local one, from the economic interaction between a packing exporter and producer of apples located inside a commune in the Region of Maule. The study is a qualitative approach, and applies no-participant observation and 18 indepth interviews with managers, middle managers and temporary workers of both agribusinesses. The results of this research reveal the mechanisms of risk transfer between companies which strengthens producers as the weakest node in the chain and temporary workers as the most vulnerable actors. Esta investigación describe, en el contexto de la globalización alimentaria, la transferencia de riesgos producida desde el escenario global al local, a partir de la interacción económica entre un packing exportador y una empresa productora de manzanas, ubicados en una comuna de la Región del Maule. El estudio ha sido abordado desde el paradigma cualitativo, con aplicación de observación no participante y 18 entrevistas en profundidad a gerentes, mandos medios y trabajadores temporeros de ambas agroindustrias. Los resultados de esta investigación revelan los mecanismos de transferencia de riesgos entre empresas, en que seconsolida a los productores como nodo más débil en la cadena y a los temporeros como los actores más vulnerables.