Determinación de triglicéridos en fracciones lipoproteicas de pollos broiler por métodos químico colorimétrico y de turbidez .
Author
Segovia C., Paula
Villouta C., Gladys
Cornejo V., Sergio
López V., Alejandro
Pokniak R., José
Full text
https://avancesveterinaria.uchile.cl/index.php/ACV/article/view/1039610.5354/acv.v5i1.10396
Abstract
Triclycerides concentration contained in the VLDL+LDL fraction were determined in male broiler chickens of the Húbbard fine from 14 to 49 days of age, with an without a 12 hour fast, through an adaptation of a commercial colorimetric method for human use. VLDL+LDL fraction were selectively precipitated with polyanions. Triglycerides concentration was lower in birds after 12 hours fasting than in fed subjects. In addition, a significant correlation was found between the triglycerides concentration in VLDL+LDL fraction as determine by the colorimetric method, and the VLDL fraction measured by the turbidity test. En broiler Hubbard machos de 1 a 49 días de edad, con y sin ayuno, se determinó la concentración de triglicéridos de la fracción lipoproteica VLDL+LDL, precipitada selectivámente con po­lianiones, por una adaptación del método químico colorimétrico comercial de uso humano. Se obtuvo concentraciones de triglicéridos menores en aves con ayuno de 12 horas, que en aves sin ayuno previo a la extracción de la muestra de sangre. También se estimó los triglicéridos de la fracción VLDL por un método rápido de turbidez, obteniéndose una corre­lación significativa entre ambos.