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Relationship between body weight and body condition score with energy content in the carcass of Pelibuey ewes

Relationship between body weight and body condition score with energy content in the carcass of Pelibuey ewes

Author
Díaz-López, Gustavo

Salazar-Cuytun, Rosario

García Herrera, Ricardo

Piñeiro-Vázquez, Angel

Casanova-Lugo, Fernando

Chay-Canul, Alfonso J

Full text
http://revistas.uach.cl/index.php/australjvs/article/view/140
10.4067/S0719-81322017000200077
Abstract
The determination of energy content in the carcass and body of domestic animals by direct method involves very intensive work and it is costly. The aim of this study was to evaluate the relationship between body weight (BW) and body condition score (BCS) with the energy content of muscular and adipose tissues of adult Pelibuey ewes. Twenty two adult non-pregnant, nonlactating ewes of 35.63 ± 5.03 kg BW and 2.47±0.55 BCS were used. The correlation coefficients (r) of BCS between muscle energy (ME), fat energy (FE) and total energy (TE) were all significant (P<0.01) with values of 0.64, 0.66 and 0.69, respectively, while for BW between ME, FE and TE they were all significant (P<0.001) with values of 0.90, 0.76 and 0.89, respectively. The regression equations had high determination coefficients (r2) ranging from 0.87 to 0.94 when BCS was used as predictor, while using the BW the r2 ranged from 0.59 to 0.83. The inclusion of both BW and BCS in multiple regressions improved the prediction from 2 to 7%; nonetheless, the inclusion of BCS only was significant in the equation for TE. The use of BCS and BW in Pelibuey ewes provides a good estimate of the ME, TE and FE of the carcass.
 
La determinación del contenido de energía de la canal y del cuerpo de los animales domésticos por el método directo es laborioso y de alto costo. El objetivo del presente estudio fue evaluar la relación entre el peso vivo (PV) y condición corporal (CC) con el contenido energético del tejido muscular y graso en ovejas Pelibuey. Se utilizaron los datos de 22 ovejas adultas, no gestantes y no lactantes, con PV de 35,63 ± 5,03 kg y CC de 2,48 ± 0,55. Los coeficientes de correlación (r) entre la CC, energía del músculo (EM), energía de la grasa (EG) y la energía total (ET) fueron significativas (P<0,001), con valores de 0,64, 0,66 y 0,69, respectivamente, mientras que para el PV y EM, EG y ET fueron estadísticamente significativos (P<0,001), con valores de 0,90, 0,76 y 0,89, respectivamente. Las ecuaciones de regresión tuvieron un coeficiente de determinación (r2), el cual varió de 0,87 a 0,94 cuando se utilizó a la CC como predictor, mientras que el PV presentó un r2 que varió de 0,59 a 0,83. La inclusión del PV y la CC en regresiones múltiples mejoró la predicción alrededor del 2 al 7%; no obstante, la inclusión de la CC solo fue significativa en la ecuación de ET. El uso de la CC y el PV en ovejas Pelibuey proporciona una buena estimación de la EM, EG, ET de la canal.
 
Metadata
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