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COMPROMISO ORGANIZACIONAL Y COSTOS OCULTOS EN LA GESTIÓN DE RESTAURANTES DE HOTELES;

dc.creatorGil-de-Fariñas, Milagros
dc.date2018-12-29
dc.identifierhttp://revistas.uach.cl/index.php/gestur/article/view/6059
dc.identifier10.4206/gest.tur.2018.n30-05
dc.descriptionThe current business managers must develop strategies for the adaptation, competitiveness, growth and permanence of organizations in the market, through the establishment of a favorable work environment that encourages the development of an entrepreneurial spirit, and a positive commitment of colaborators’ towards organization, which contributes to the correct execution of activities, and the diminution of dysfunctions that generate hidden costs. Starting from the premise that the restaurant service is susceptible to internal and external failures, what they cause unnecessary costs that affect the profitability and image of the business; with this descriptive and comparative field research the intention is to identify the level of commitment of managers and collaborators with their organization, collecting information directly from the responsible of the restaurants operation in four and five star hotels in Margarita Island, Nueva Esparta State, Venezuela, and registered in the National Tourism Registry (RTN, for the term in Spanish); using two structured instruments of a Likert scale of three levels of compliance: low (1), medium (2), and high (3). The results indicate that the general means are located at an average level (2) of commitment, what leads to infer that there is the possibility of occurrence of dysfunctions that generate hidden costs in the operation of the organizations analyzed.en-US
dc.descriptionLos actuales gestores empresariales deben desarrollar estrategias para la adaptación, competitividad, crecimiento y permanencia de las organizaciones en el mercado, mediante el establecimiento de un clima laboral que fomente el desarrollo de un espíritu emprendedor, y un compromiso positivo de sus colaboradores que contribuya a la correcta ejecución de actividades y la disminución de disfuncionamientos que generan costos ocultos. Partiendo de la premisa que el servicio de restauración es susceptible de fallos internos y externos que afectan la rentabilidad e imagen del negocio; con esta investigación de campo descriptivo y comparativo, se pretende identificar el nivel de compromiso de los directivos y colaboradores, recolectándose la información directamente de los responsables de la operación de los restaurantes de hoteles categorizados como cuatro y cinco estrellas ubicados en la isla de Margarita, estado Nueva Esparta, Venezuela, e inscritos en el Registro Turístico Nacional (RTN); mediante dos instrumentos estructurados de una escala Likert de tres niveles de cumplimiento: bajo (1), medio (2), y alto (3). Los resultados indican que las medias generales se ubican en un nivel medio (2) de compromiso, deduciéndose que existe la posibilidad de ocurrencia de disfuncionamientos que generen costos ocultos en la operatividad de las organizaciones analizadas.es-ES
dc.formatapplication/pdf
dc.languagespa
dc.publisherUniversidad Austral de Chile, Facultad de Ciencias Económicas y Administrativas, Instituto de Turismo.es-ES
dc.relationhttp://revistas.uach.cl/index.php/gestur/article/view/6059/7158
dc.rightsDerechos de autor 2018 Gestión Turísticaes-ES
dc.sourceGestión Turística; Núm. 30 (2018); 86-111es-ES
dc.source0718-6428
dc.source0717-1811
dc.titleORGANIZATIONAL COMMITMENT AND HIDDEN COSTS IN THE RESTORATION OPERATION IN HOTELSen-US
dc.titleCOMPROMISO ORGANIZACIONAL Y COSTOS OCULTOS EN LA GESTIÓN DE RESTAURANTES DE HOTELESes-ES
dc.titlept-BR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion


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