Impact evaluation of a nutritional intervention in Chilean children with malnutrition
Evaluación del impacto de una intervención alimentario nutricional en niños chilenos con malnutrición por déficit
Author
Rodríguez O., Lorena
Pizarro Q., Tito
Benavides M., Xenia
Atalah S., Eduardo
Abstract
Background: In the year 2003, the Ministry of Health replaced rice from the Complementary Nutritional National Program destined to malnourished and in risk children, for a product with higher nutritional value ("Mi Sopita"). Objective: Evaluate the effect of this intervention in the nutritional evolution of children under 6 years-old, in risk or suffering malnutrition. Method: Retrospective cohort of 1.576 children registered in the program 6 months earlier in 300 Primary Care establishments. Analysis of the evolution of anthropometric indicators for a period of 6 months, in function of the initial diagnosis and age. Logistic regressions of multiple factors to determine the variables associated to a better nutritional evolution. Results: 80% of cases presented nutritional risk and the rest malnutrition. In 6 months, the median value of change in Z score for weight/age was + 0,3 SD (95% IC 0,3-0,3), height/age +0,3 SD (0,3-0,4) and weight/height +0,5 SD (0,3-0,6) in children with initial values < -2 SD. The change was approximately 0,1 SD for the group with nutritional risk. Between 44% and 69% of the children with malnutrition got partially better or normalized their nutritional status according to the different indicators (p < 0,001). The most determinant factor for better evolution was major initial nutritional deficit (OR 4,4 IC 3,2-6,1 p < 0,001 for weight/age). Conclusions: The program has a positive effect in the recovery of malnourished children and it avoids major nutritional deterioration in children at risk. Antecedentes: El 2003 el Ministerio de Salud introdujo un nuevo alimento de mayor valor nutricional (Mi Sopita) en el Programa Nacional de Alimentación Complementaria de refuerzo destinado a niños en riesgo nutricional y desnutridos. Objetivo: Evaluar el efecto de esta intervención en la evolución de los indicadores antropométricos y estado nutricional de menores de 6 años en riesgo y desnutridos. Material y Método: Cohorte retrospectiva de 1 576 niños ingresados al programa 6 meses atrás en 300 establecimientos de atención primaria. Análisis de la evolución de la relación peso-edad, talla-edad y peso-talla entre el ingreso y los 6 meses, en función del diagnóstico inicial y la edad. Regresiones logísticas multivariadas para determinar los factores asociados a una mejor evolución nutricional. Resultados: El 80% de la muestra presentaba riesgo nutricional y el resto desnutrición. En 6 meses la mediana de cambio del puntaje Z en niños que ingresaron con valores < – 2 DE fue de + 0,3 DE (95% IC 0,3-0,3) para peso-edad, + 0,3 DE (0,3-0,4) para talla-edad y +0,5 DE (0,3-0,6) para peso-talla. El cambio fue menor (aproximadamente + 0,1 DE para el grupo en riesgo nutricional. El 44 al 69% de los niños desnutridos mejoró parcialmente o normalizó su estado nutricional según los diferentes indicadores (p < 0,001). El factor más determinante de una mejor evolución fue un mayor déficit nutricional inicial (OR 4,4 IC 3,2-6,1 p < 0,001, para la relación peso-edad). Conclusiones: El programa tiene un efecto positivo en la recuperación de los niños con desnutrición y evita un mayor deterioro nutricional en los niños en riesgo.