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Chemical constituents of Ocotea paranaensis (Lauraceae) essential oil and their antioxidant, anticancer and antimicrobial properties

Componentes químicos del aceite esencial de Ocotea paranaensis (Lauraceae) y sus propiedades antioxidantes, anticancer y antimicrobianas

Author
Gribner, Caroline

Moura, Paula Francislaine

Veiga, Andressa

Gatto, Larissa Junqueira

Santos, Nayana Cristina da Silva

Marques, Francisco de Assis

Zattoni, Ingrid

Valdameri, Glaucio

Dias, Josiane de Fatima Gaspari

Miguel, Obdulio Gomes

Zanin, Sandra Maria Warumby

Full text
https://blacpma.ms-editions.cl/index.php/blacpma/article/view/30
10.37360/blacpma.20.19.5.34
Abstract
The chemical composition of the essential oil obtained from the branches of Ocotea paranaensis was studied by gas chromatography/mass spectrometry (GC/MS). Twenty-seven compounds, comprising 94.82% of the total components, were identified. The oil showed relatively high concentration of sesquiterpenes (62.96%), oxygenated sesquiterpenes (33.33%), and diterpene (3.70%). Regarding the major compounds, Z-nerolidol (19.16%), germacrene D (12.92%) and α-bulnesene (8.47%) could be highlighted, which corresponded to 40.55% of the substances that were found. The essential oil from Ocotea paranaensis has phosphomolybdenum reducing action and is moderately toxic to the Artemia salina (LC50 = 147.91 μg/mL). It showed haemolytic potential and moderate activity against Staphylococcus aureus, (minimum inhibitory concentration MIC = 250 μg/mL) and Pseudomonas aeruginosa (MIC = 500 μg/mL). No satisfactory cytotoxicity results were observed in lineage H460 and HeLa.
 
La composición química del aceite esencial obtenido de las ramas de Ocotea paranaensis se estudió por cromatografía de gases/espectrometría de masas (CG/MS). Se identificaron veintisiete compuestos, que comprenden el 94,82% de los componentes totales. El aceite se caracterizó por una concentración relativamente alta de sesquiterpenos (62,96%), sesquiterpenos oxigenados (33,33%) y diterpeno (3,70%). En cuanto a los compuestos principales, se destacaron Z-nerolidol (19,16%), germacreno D (12,92%) y α-bulnesene (8,47%), que correspondieron al 40,55% de las sustancias encontradas. El aceite esencial analizado de Ocotea paranaensis tiene una buena acción reductora de fosfomolibdeno y es moderadamente tóxico para la Artemia salina (LC50 = 147,91 μg/mL). Mostró potencial hemolítico y actividad moderada contra Staphylococcus aureus (concentración inhibitoria mínima MIC = 250 μg/mL) y Pseudomonas aeruginosa (MIC = 500 μg/mL). No se observaron resultados satisfactorios de citotoxicidad en el linaje H460 y HeLa.
 
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