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Ocotea (Lauraceae) Amazonian essential oils chemical composition and their tyrosinase inhibition to use in cosmetics

Ocotea (Lauraceae) composición química de aceites esenciales amazónicos y su inhibición de la tirosinasa para usar en cosméticos

Author
Yamaguchi, Klenicy KL

Pedrosa, Tatiana do Nascimento

de Vasconcellos, Marne Carvalho

Lima, Emerson Silva

Veiga-Junior, Valdir F.

Full text
https://blacpma.ms-editions.cl/index.php/blacpma/article/view/32
10.37360/blacpma.20.19.5.36
Abstract
This study presents analyses on the chemistry, biology, pharmacology and chromatography of essential oils extracted from three species of the Ocotea genus: O. minor, O. ceanothifolia and O. leucoxylon. Leaves and stems, as well as the bark of O. minor, were processed using a modified Clevenger apparatus. Seven essential oils were obtained and analyzed using GC-FID and GC-MS, and their chemical compositions were determined. Assays of cytotoxicity, antioxidant and free radical scavenging activity, as well as tyrosinase and elastase inhibition were performed. In total, 25 constituents were identified, the principal being sesquiterpenes, such as spathulenol caryophyllene and its oxide. The oils did not present cytotoxicity using a hemolytic model, but also did not show antioxidant activity in the DPPH assay. Essential oil from stems of O. ceanothifolia, rich in spathulenol and caryophyllene oxide, demonstrated the capacity to inhibit 49.08% of tyrosinase activity at a concentration of 100 μg/mL. This research contributes to the chemical profile analysis of the three species of Ocotea through chemical investigations and biological activity, which are reported for the first time here in this study.
 
Este trabajo realiza un estudio químico, biológico, farmacológico y cromatográfico de aceites esenciales extraídos de tres especies del género Ocotea: O. minor, O. ceanothifolia y O. leucoxylon. Las hojas y tallos, así como la corteza de O. minor, se procesaron utilizando un aparato Clevenger modificado. Se obtuvieron siete aceites esenciales y se analizaron usando GC-FID y GC-MS, y se determinaron sus composiciones químicas. Se realizaron ensayos de citotoxicidad, actividad antioxidante y de atrapamiento de radicales libres, así como inhibición de tirosinasa y elastasa. En total, se identificaron 25 componentes, siendo los principales sesquiterpenos, como el spathulenol cariofileno y su óxido. Los aceites no presentaron citotoxicidad en un modelo hemolítico y tampoco mostraron actividad antioxidante en el ensayo con DPPH. El aceite esencial de tallos de O. ceanothifolia, rico en espatulenol y óxido de cariofileno, mostró capacidad para inhibir el 49.08% de la actividad de tirosinasa a una concentración de 100 μg/mL. Esta investigación contribuye al análisis del perfil químico de las tres especies de Ocotea a través de investigaciones químicas y actividad biológica la cual se informan por primera vez.
 
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