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Names and uses of the Culantro de Monte (Eryngium foetidum L.) in the San Antonio de Padua community, Los Ríos – Ecuador

Nomenclatura y usos del culantro de monte (Eryngium foetidum L.) en la comunidad San Antonio de Padua, cantón Quinsaloma, Provincia de Los Ríos – Ecuador

Author
Rosero-Gómez, Camilo A.

Zambrano, Ma. Lorena

García, Kerly E.

Viracocha, Luis A.

Full text
https://blacpma.ms-editions.cl/index.php/blacpma/article/view/49
10.37360/blacpma.20.19.3.21
Abstract
Culantro de monte (Eryngium foetidum L.) is a biennial herb of tropical origin very frequent in America, Africa and the Caribbean. With the arrival of Europeans in the fifteenth century, it managed to be distributed to various locations in Asia and Europe. The present study was carried out in the San Antonio de Padua community in the Province of Los Ríos - Ecuador to collect information, through interviews with the residents, regarding the nomenclature and uses of this aromatic herb. It was found that 52% of the interviewees mention a nutritional use, especially as a condiment for fish soup, buns and stews, while 26% say they use this plant for medicinal purposes in infusions to cure stomach and joint pain. The variety of metabolites that it possesses, such as eryngial (E-2-Dodecenal), extends its range of applications in modern medicine. We concluded that the transfer of ethnobotanical information still remains in the community, but the young generations are unaware of several of this plant’s applications.
 
El culantro de monte (Eryngium foetidum L.) pertenece a la familia Apiaceae, es una hierba terrestre bienal de origen tropical muy frecuente en América, África y el Caribe, con la llegada de los europeos en el siglo XV, logró distribuirse a varias regiones de Asia y Europa. El presente estudio se realizó en la comunidad San Antonio de Padua en la provincia de Los Ríos – Ecuador, tuvo como objetivo recopilar información, mediante entrevistas escritas a los pobladores, referente a la nomenclatura y usos de esta hierba. Se encontró que un 52% de los entrevistados le da un uso culinario para preparar sopas de pescado, sancochos, bollos y estofados, mientras que un 26% dice utilizar esta planta con fines medicinales en infusiones para tratar en el ser humano dolores estomacales y dolores de las articulaciones. La variedad de metabolitos que posee, como el eryngial (E-2-Dodecenal), amplía su rango de aplicaciones en la medicina moderna. Se concluye que el flujo de información etnobotánica se mantiene en la comunidad, pero las nuevas generaciones desconocen las varias aplicaciones que tiene esta especie.
 
Metadata
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