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Chemistry characterization and antioxidant activity of mangosteen (Garcinia mangostana L., Clusiaceae) cultivated in Colombia

Caracterización química y actividad antioxidante del mangostino (Garcinia mangostana L., Clusiaceae) cultivado en Colombia

Author
Mosquera-Martínez, Oscar M.

Obando-Cabrera, María A.

Ortega-Cano, Nathalie

Full text
https://blacpma.ms-editions.cl/index.php/blacpma/article/view/51
10.37360/blacpma.20.19.2.10
Abstract
The objective of this work was to evaluate the antioxidant and inhibitory activities of the ethanolic extracts of the mangosteen (Garcinia mangostana L.) grown in Montenegro, Quindío, Colombia, in three stages of maturation, including the edible (pulp) and inedible parts (pericarp and peduncle). The alcoholic samples were phytochemically characterized by Thin Layer Chromatography (TLC), High Performance Liquid Chromatography (HPLC) and by Fourier Transformation Infrared Spectroscopy (FT-IR); the antioxidant capacities were also evaluated by the diphenyl-picrylhydrazyl (DPPH•) radical method and Oxygen Radical Absorbance Capacity (ORAC), in addition to the inhibitory activity of acetylcholinesterase (AchE) and the total content of phenols and flavonoids. The tests detected phytochemical compounds such as phenols, flavonoids, alkaloids, quinones and xanthones, to which the antioxidant activity and the inhibition of AChE presented, can be attributed. In conclusion, the inedible parts of mangosteen contain higher proportions of secondary metabolites, these being the most promising sources for industrial use.
 
El objetivo de este trabajo fue el de evaluar las actividades antioxidantes e inhibitoria de acetilcolinesterasa de los extractos etanólicos del mangostino (Garcinia mangostana L.) de Montenegro, Quíndio, Colombia, en tres estados de maduración, incluyendo las partes comestibles (pulpa) y no comestibles (pericarpio y pedúnculo). Las muestras alcohólicas fueron caracterizadas fitoquímicamente por Cromatografía de Capa Delgada (CCD), Cromatografía Líquida de Alta Eficiencia (HPLC) y Espectroscopía Infrarroja por Transformada de Fourier (FT-IR); la capacidad antioxidante fue evaluada también por el método de captación del radical libre 2,2-difenil-1-picrilhidracilo (DPPH• dejar el radical en superíndice) y la Capacidad de Absorción de Radicales de Oxígeno (ORAC), adicionalmente la actividad inhibitoria de la acetilcolinesterasa (AchE) y el contenido total de fenoles y flavonoides. Se detectaron compuestos fitoquímicos como fenoles, flavonoides, alcaloides, quinonas y xantonas, a quienes se les puede atribuir las actividades antioxidantes y de inhibición de la acetilcolinesterasa. En conclusión, las partes no comestibles del mangostino contienen una mayor proporción de metabolitos secundarios, siendo las fuentes más promisorias para uso industrial.
 
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