• Journals
  • Discipline
  • Indexed
  • Institutions
  • About
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
View Item 
  •   Home
  • Pontificia Universidad Católica de Chile
  • International Journal of Agriculture and Natural Resources
  • View Item
  •   Home
  • Pontificia Universidad Católica de Chile
  • International Journal of Agriculture and Natural Resources
  • View Item

Quinoa in pre-Hispanic central Chile: contributions from archaeology and cultural processes

La quinua en Chile central prehispánico: aportes de la arqueología y los procesos culturales

Author
Planella, María Teresa

Full text
https://rcia.uc.cl/index.php/ijanr/article/view/2153
10.7764/rcia.v46i2.2153
Abstract
This paper provides findings from archaeological, archaeobotanical, ethnographic and morphometric investigations regarding the ancient presence of Chenopodium and the use of quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) in central Chile from before the Christian era up to the present times, and discusses the importance of this crop for the economic and social development of the various pre-Hispanic indigenous cultural groups who inhabited the different areas and ecosystems of the region. This background knowledge allows us to assess the beginning and unfolding of this crop’s long history, which shows how quinoa accompanied our predecessors, their descendants and the groups resulting from Hispanic-indigenous interbreeding in this territory, and how its cultivation and use remain current in different social events inside rural communities in Chile today.
 
Este artículo proporciona datos arqueológicos, arqueobotánicos, etnográficos y morfométricos relacionados a la presencia de Chenopodium y el uso de quinua en Chile central desde fechas anteriores a la era Cristiana hasta el presente, y discute la importancia de este cultígeno en el desarrollo económico y social de los distintos grupos culturales pre-Hispanos que habitaron las diferentes áreas y ecosistemas de la región. Estos antecedentes permiten acceder a los inicios y desarrollo de una larga historia de la quinua acompañando a los pueblos originarios, sus descendientes y grupos resultantes del mestizaje Hispano-indígena y que su cultivo, consumo y participación en prácticas sociales de distinta connotación, continúan vigentes en distintas comunidades rurales del Chile actual.
 
Metadata
Show full item record
Discipline
Artes, Arquitectura y UrbanismoCiencias Agrarias, Forestales y VeterinariasCiencias Exactas y NaturalesCiencias SocialesDerechoEconomía y AdministraciónFilosofía y HumanidadesIngenieríaMedicinaMultidisciplinarias
Institutions
Universidad de ChileUniversidad Católica de ChileUniversidad de Santiago de ChileUniversidad de ConcepciónUniversidad Austral de ChileUniversidad Católica de ValparaísoUniversidad del Bio BioUniversidad de ValparaísoUniversidad Católica del Nortemore

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister
Dirección de Servicios de Información y Bibliotecas (SISIB) - Universidad de Chile
© 2019 Dspace - Modificado por SISIB