Quinoa in pre-Hispanic central Chile: contributions from archaeology and cultural processes
La quinua en Chile central prehispánico: aportes de la arqueología y los procesos culturales
dc.contributor | en-US | |
dc.contributor | es-ES | |
dc.creator | Planella, María Teresa | |
dc.date | 2019-08-29 | |
dc.date.accessioned | 2020-10-29T14:42:49Z | |
dc.date.available | 2020-10-29T14:42:49Z | |
dc.identifier | https://rcia.uc.cl/index.php/ijanr/article/view/2153 | |
dc.identifier | 10.7764/rcia.v46i2.2153 | |
dc.identifier.uri | https://revistaschilenas.uchile.cl/handle/2250/156156 | |
dc.description | This paper provides findings from archaeological, archaeobotanical, ethnographic and morphometric investigations regarding the ancient presence of Chenopodium and the use of quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) in central Chile from before the Christian era up to the present times, and discusses the importance of this crop for the economic and social development of the various pre-Hispanic indigenous cultural groups who inhabited the different areas and ecosystems of the region. This background knowledge allows us to assess the beginning and unfolding of this crop’s long history, which shows how quinoa accompanied our predecessors, their descendants and the groups resulting from Hispanic-indigenous interbreeding in this territory, and how its cultivation and use remain current in different social events inside rural communities in Chile today. | en-US |
dc.description | Este artículo proporciona datos arqueológicos, arqueobotánicos, etnográficos y morfométricos relacionados a la presencia de Chenopodium y el uso de quinua en Chile central desde fechas anteriores a la era Cristiana hasta el presente, y discute la importancia de este cultígeno en el desarrollo económico y social de los distintos grupos culturales pre-Hispanos que habitaron las diferentes áreas y ecosistemas de la región. Estos antecedentes permiten acceder a los inicios y desarrollo de una larga historia de la quinua acompañando a los pueblos originarios, sus descendientes y grupos resultantes del mestizaje Hispano-indígena y que su cultivo, consumo y participación en prácticas sociales de distinta connotación, continúan vigentes en distintas comunidades rurales del Chile actual. | es-ES |
dc.format | application/pdf | |
dc.language | eng | |
dc.publisher | Pontificia Universidad Católica de Chile | en-US |
dc.relation | https://rcia.uc.cl/index.php/ijanr/article/view/2153/1324 | |
dc.rights | Copyright (c) 2019 Ciencia e Investigación Agraria | en-US |
dc.rights | http://creativecommons.org/licenses/by/4.0 | en-US |
dc.source | International Journal of Agriculture and Natural Resources; Vol 46, No 2 (2019); 69-81 | en-US |
dc.source | International Journal of Agriculture and Natural Resources; Vol 46, No 2 (2019); 69-81 | es-ES |
dc.source | 2452-5731 | |
dc.source | 2452-5731 | |
dc.subject | en-US | |
dc.subject | Central Chile, cultural groups, quinoa | en-US |
dc.subject | es-ES | |
dc.subject | Chile central, grupos culturales, quinua | es-ES |
dc.title | Quinoa in pre-Hispanic central Chile: contributions from archaeology and cultural processes | en-US |
dc.title | La quinua en Chile central prehispánico: aportes de la arqueología y los procesos culturales | es-ES |
dc.type | info:eu-repo/semantics/article | |
dc.type | info:eu-repo/semantics/publishedVersion | |
dc.type | en-US | |
dc.type | es-ES |