• Journals
  • Discipline
  • Indexed
  • Institutions
  • About
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
View Item 
  •   Home
  • Pontificia Universidad Católica de Chile
  • International Journal of Agriculture and Natural Resources
  • View Item
  •   Home
  • Pontificia Universidad Católica de Chile
  • International Journal of Agriculture and Natural Resources
  • View Item

Susceptibility of different grapevine (Vitis vinifera L.) cultivars to Diplodia seriata and Diplodia mutila

Susceptibilidad de diferentes cultivares de vid vinífera (Vitis vinifera L.) a Diplodia seriata y Diplodia mutila

Author
Ramírez, Mauricio

Pérez, Luz María

Montealegre, Jaime Rolando

Full text
https://rcia.uc.cl/index.php/ijanr/article/view/1818
10.7764/rcia.v45i1.1818
Abstract
Canes obtained from one-year-old stems of the grapevine cultivars Cabernet Franc,Malbec, Merlot, Sauvignon Blanc and Syrah (all non-grafted) were used as models to test their susceptibility to Diplodia seriata and Diplodia mutila. The results showed that the mean length of lesions caused by D. mutila was 3.2 times larger than that produced by D. seriata. In addition, the Cabernet Franc and Syrah cultivars were the most susceptible to D. mutila, while Merlot and Malbec were the least susceptible. No significant differences were observed between cultivars inoculated with D. seriata. The results are discussed in terms of the susceptibility of the different grapevine cultivars to both pathogens. 
 
La susceptibilidad de los cultivares de vid vinífera Cabernet Franc, Malbec, Merlot, Sauvignon Blanc and Syrah (todos patrón Franco) a Diplodia seriata y Diplodia mutila se analizó usando estacas como modelo. Las estacas se obtuvieron de sarmientos de un año de edad. Los resultados mostraron que la longitud promedio de las lesiones producidas por D. mutila era 3,2 veces mayor que la producida por D. seriata. Al comparar las lesiones producidas por D. mutila en los diferentes cultivares, se encontró que Cabernet Franc y Syrah fueron los más susceptibles, mientras que Merlot y Malbec fueron los menos susceptibles. Por otra parte, no se observaron diferencias significativas en el tamaño de las lesiones producidas por D. seriata en los diferentes cultivares. Los resultados se discuten con relación a la susceptibilidad de diferentes cultivares de vid vinífera al daño producido por ambos patógenos.
 
Metadata
Show full item record
Discipline
Artes, Arquitectura y UrbanismoCiencias Agrarias, Forestales y VeterinariasCiencias Exactas y NaturalesCiencias SocialesDerechoEconomía y AdministraciónFilosofía y HumanidadesIngenieríaMedicinaMultidisciplinarias
Institutions
Universidad de ChileUniversidad Católica de ChileUniversidad de Santiago de ChileUniversidad de ConcepciónUniversidad Austral de ChileUniversidad Católica de ValparaísoUniversidad del Bio BioUniversidad de ValparaísoUniversidad Católica del Nortemore

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister
Dirección de Servicios de Información y Bibliotecas (SISIB) - Universidad de Chile
© 2019 Dspace - Modificado por SISIB