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Bacterium Pseudoalteromonas sp. potential probiotic for larval fish culture

Bacteria Pseudoalteromonas sp. con potencial probiótico para cultivos larvales de peces

Author
Sayes, Camila

Leyton, Yanett

Riquelme, Carlos E.

Full text
http://lajar.ucv.cl/index.php/rlajar/article/view/vol44-issue1-fulltext-8
10.3856/vol44-issue1-fulltext-8
Abstract
Seriola lalandi is a pelagic marine species with high market demand national and internationally. However the larval survival in culture is low, which is attributed, among other factors, to the low quality of the larvae. The use of probiotic bacteria in appropriate amounts, in the larval culture of different organisms, has shown to improve the survival of the host. Based on this background our objective was to isolate and identify the bacteria from S. lalandi microbiota that show potential probiotic characteristics. For this purpose, 46 strains were isolated from S. lalandi juveniles and larvae, identified at the molecular level by analyzing the 16S rRNA gene. The following tests were performed as well: phylogenetic, antibacterial, hemolytic, proteolytic and lipolytic. The results showed that the total isolated bacteria, 42% belong to the genus Pseudoalteromonas, and nine presented inhibitory activity against pathogenic bacteria, of these, only one was negative for hemolysis, proteolysis and lipolysis. Based on the results, it is proposed to incorporate the bacteria Pseudoalteromonas sp. as potential probiotic adding it mixed with microalgae that are fed rotifers and artemia (vectors), which are traditionally used in the larval cultures of S. lalandi.
 
El pez dorado, Seriola lalandi, es una especie marina pelágica de alta demanda comercial a nivel nacional e internacional. La sobrevivencia larval en cultivo es baja, lo cual es atribuido, entre otros factores, a la baja calidad de las larvas. El uso en cantidades adecuadas de bacterias probióticas en el cultivo larval de diferentes organismos ha evidenciado que mejora la sobrevivencia del hospedador. En base a estos antecedentes el objetivo fue aislar e identificar bacterias desde la microbiota de S. lalandi que cumplan con características de potenciales probióticos. Para lo cual se aislaron 46 cepas desde juveniles y larvas de S. lalandi, que fueron identificadas a nivel molecular mediante el análisis del gen 16S RNAr. Además, se realizaron pruebas filogenéticas, antibacterianas, hemolíticas, lipolíticas y proteolíticas. Los resultados demostraron que del total de bacterias aisladas, el 42% pertenece al género Pseudoalteromonas, nueve de las cuales presentaron actividad inhibitoria contra bacterias patógenas, de éstas, solo una resultó negativa para hemolisis, proteolisis y lipolisis. De acuerdo a los resultados obtenidos se propone incorporar la bacteria Pseudoalteromonas sp. como potencial probiótico mezclado con microalgas para alimentar rotíferos y artemias (vectores) usados tradicionalmente en cultivos larvales de S. lalandi.
 
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