• Journals
  • Discipline
  • Indexed
  • Institutions
  • About
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
View Item 
  •   Home
  • Pontificia Universidad Católica de Valparaíso
  • Latin American Journal of Aquatic Research
  • View Item
  •   Home
  • Pontificia Universidad Católica de Valparaíso
  • Latin American Journal of Aquatic Research
  • View Item

Primer registro de la utilización de harinas de Salicornia bigelovii y Scomber japonicus en dietas prácticas para el cultivo súper-intensivo de camarón Litopenaeus stylirostris

First record on the use of Salicornia bigelovii and Scomber japonicus fishmeals as feed for Litopenaeus stylirostris under super-intensive farming

Author
Acosta-Ruiz, Manuel de J.

Paniagua-Michel, J.

Olmos-Soto, J.

Paredes-Escalona, E.

Full text
http://lajar.ucv.cl/index.php/rlajar/article/view/vol39-issue3-fulltext-2
10.3856/vol39-issue3-fulltext-2
Abstract
Se evaluó el efecto de las harinas de Salicornia bigelovii (SA) y Scomber japonicus, semiprocesada (HPS) como ingredientes en la formulación de dietas para camarón azul Litopenaeus stylirostris, en cultivo súper-intensivo. Se formularon tres diferentes dietas isoproteicas (40%) e isocalóricas (6 kcal g-1): (DSA), (DHPS), basal (DBA) y una dieta control (DCO). El peso obtenido con DSA y DHPS (0,9 ± 0,014 y 0,8 ± 0,015 g) fue similar a la dieta comercial DCO (0,9 ± 0,07 g), no existieron diferencias significativas (P > 0,05) en talla (cm), peso (g) y factor de conversión alimenticio (FCA). Los resultados obtenidos sugieren que DSA y DHPS son factibles de utilizar en la formulación de dietas para camarón por ser ingredientes de bajo costo que pueden sustituir a la harina de maíz y pescado tradicional, respectivamente sin efectos detrimentales en el crecimiento y supervivencia. 
 
The effect of semi-processed fishmeals (HPS) made using Salicornia bigelovii (SA) and Scomber japonicusas ingredients in the formulation of diets for blue shrimp Litopenaeus stylirostris undersuper-intensive farming was evaluated. Three different isoproteinic (40%) and isocaloric (6 kcal g-1) diets were formulated: DSA, DHPS, basal (DBA); a fourth control diet (DCO) was also used. The weights obtained with DSA and DHPS (0.9 ± 0.014 and 0.8 ± 0.015 g) were similar to those obtained with the commercial diet (DCO; 0.9 ± 0.07 g), and no significant differences (P > 0.05) were found for size (cm), weight (g), and the feed conversion ratio (FCR). The results suggest that the use of DSA and DHPS in the formulation of diets for shrimp is feasibleas these are low-cost ingredients that can be used as substitutes for cornstarch and traditional fishmeal, respectively, without detrimental effects for shrimp growth and survival.
 
Metadata
Show full item record
Discipline
Artes, Arquitectura y UrbanismoCiencias Agrarias, Forestales y VeterinariasCiencias Exactas y NaturalesCiencias SocialesDerechoEconomía y AdministraciónFilosofía y HumanidadesIngenieríaMedicinaMultidisciplinarias
Institutions
Universidad de ChileUniversidad Católica de ChileUniversidad de Santiago de ChileUniversidad de ConcepciónUniversidad Austral de ChileUniversidad Católica de ValparaísoUniversidad del Bio BioUniversidad de ValparaísoUniversidad Católica del Nortemore

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister
Dirección de Servicios de Información y Bibliotecas (SISIB) - Universidad de Chile
© 2019 Dspace - Modificado por SISIB