Show simple item record

Revisión y análisis de las pesquerías tradicionales y artesanales de Isla de Pascua

dc.contributoren-US
dc.contributores-ES
dc.creatorCastilla, Juan Carlos
dc.creatorYáñez, Eleuterio
dc.creatorSilva, Claudio
dc.creatorFernández, Miriam
dc.date2017-05-10
dc.date.accessioned2020-11-05T13:35:56Z
dc.date.available2020-11-05T13:35:56Z
dc.identifierhttp://lajar.ucv.cl/index.php/rlajar/article/view/vol42-issue4-fulltext-3
dc.identifier10.3856/vol42-issue4-fulltext-3
dc.identifier.urihttps://revistaschilenas.uchile.cl/handle/2250/158849
dc.descriptionBased on a review of published and unpublished reports we analyzed Rapa Nui´s (Easter Island) traditional and artisan fisheries. We include information from 2000-2009 on landings, species, fishing grounds, fleet and number of fisherfolks according to the Servicio Nacional de Pesca (SERNAPESCA) and personal communication with SERNAPESCA officials. Presently, 29 species of fishes and two invertebrates are fished (along with a group of species reported as “non-identified”), primarily from the 10 main fishing grounds within 5 nm from the shore. Sporadic fishing trips reach areas up to 25 nm offshore. Statistics about the artisan fleet and number of operative fishers is spotty and unreliable. In 2011 SERNAPESCA reported 123 artisan fishers and 31 boats for the island. Landings occur in five coves, of which Hanga Piko and Hanga Roa are the most important. Between 2000-2009 the mean annual landing ranged between 109-171 ton. The main exploited resources during this period were yellowfin tuna, snoek, Pacific rudderfin, rainbow runner, glasseye, oilfish, deep-water jack and swordfish. We highlight the urgent need to improve fisheries statistics (catch, effort, fishing grounds) in order to develop a science-fishery management and conservation plan, particularly linked with artisan fishery activities. Globally, we identify the need to integrate across fields (i.e., ecology, conservation, fisheries, education, outreach) more broadly in the national research system, to improve the management and conservation of Easter Island’s unique marine environment. Within this framework, we identify an urgent need to create a research marine station on the island with permanent personnel, which can focus on this fragile oligotrophic ecosystem.en-US
dc.descriptionSe realiza una revisión de la pesca tradicional y artesanal en Isla de Pascua, basada en la literatura publicada y no publicada. Se incluye información (2000-2009) de los desembarques pesqueros, especies, sitios de pesca, flota y número de pescadores, según el Servicio Nacional de Pesca (SERNAPESCA) y comunicación personal con sus funcionarios. En la isla se extraen 29 especies de peces y dos de invertebrados (un grupo de especies en la estadística es informada como no identificada), principalmente en 10 sitios en las primeras 5 mn de costa. Esporádicamente se realiza pesca en alta mar hasta las 25 mn. Las estadísticas sobre la flota artesanal y los números de pescadores son poco confiables. En el 2011 SERNAPESCA, indica la existencia de 123 pescadores artesanales y 31 embarcaciones menores. Los desembarques ocurren en cinco caletas, siendo las principales Hanga Roa y Hanga Piko. Durante el período 2000-2009 el desembarque pesquero fluctuó entre 109-171 ton. Los principales recursos pesqueros son el atún aleta amarilla, sierra, nanue, vidriola, ojo de vidrio, bacalao, jurelillo y pez espada. El ecosistema marino de Isla de Pascua es único y existen necesidades urgentes. En lo pesquero, es necesario mejorar las estadísticas pesqueras (captura, esfuerzo, áreas de pesca) para desarrollar un plan de manejo científico-pesquero artesanal y de conservación. Globalmente, es imperativo integrar científicamente, en todos los ámbitos de investigación, a Isla de Pascua al sistema de investigación nacional. Se podría avanzar en esta dirección creando una Estación de Investigación Marina en la isla, adecuadamente equipada y con personal permanente, que pudiera enfocar esfuerzos en el frágil ecosistema oligotrófico que rodea la isla.es-ES
dc.formatapplication/pdf
dc.languageeng
dc.publisherPontificia Universidad Católica de Valparaísoen-US
dc.relationhttp://lajar.ucv.cl/index.php/rlajar/article/view/vol42-issue4-fulltext-3/733
dc.sourceLatin American Journal of Aquatic Research; Vol 42, No 4 (2014): Special Issue:Oceanography and Marine Resources of Oceanic Islands.; 690-702en-US
dc.sourcePlataforma para envío de artículos - Latin American Journal of Aquatic Research; Vol 42, No 4 (2014): Special Issue:Oceanography and Marine Resources of Oceanic Islands.; 690-702es-ES
dc.source0718-560X
dc.source0718-560X
dc.subjectEaster Island; artisan fishery; marine resources; fishing grounds; fleet; fisher folks; tropical southeastern Pacificen-US
dc.subjectIsla de Pascua; pesca artesanal; recursos marinos; áreas de pesca; pescadores; Pacífico tropical suroriental.es-ES
dc.titleA review and analysis of Easter Island’s traditional and artisan fisheriesen-US
dc.titleRevisión y análisis de las pesquerías tradicionales y artesanales de Isla de Pascuaes-ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.typeen-US
dc.typees-ES


This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record