Show simple item record

Total digestibility coefficients and protein content in experimental food for juvenile of San Pedro, Oplegnathus insignis (Kner, 1867) (Perciformes, Oplegnathidae)

dc.contributores-ES
dc.contributoren-US
dc.creatorMuñoz, Avelino
dc.creatorSegovia, Elio
dc.creatorFutagawa, Masatoshi
dc.creatorMarchant, Christopher
dc.creatorFlores, Héctor
dc.date2017-05-10
dc.date.accessioned2020-11-05T13:35:57Z
dc.date.available2020-11-05T13:35:57Z
dc.identifierhttp://lajar.ucv.cl/index.php/rlajar/article/view/vol43-issue2-fulltext-5
dc.identifier10.3856/vol43-issue2-fulltext-5
dc.identifier.urihttps://revistaschilenas.uchile.cl/handle/2250/158867
dc.descriptionLos alimentos para peces están formulados con diversos ingredientes, donde la harina de pescado es la principal fuente de proteína. Sin embargo, este insumo tiene un alto costo que lleva a la necesidad de evaluar nuevas fuentes de proteínas y probarlas en especies marinas. Oplegnathus insignis (San Pedro, Pacific beakfish) es una especie omnívora en su etapa intermareal y carnívora en su etapa submareal, que ha sido cultivada de manera experimental, siendo necesario incorporar dietas formuladas. Este estudio reporta la experiencia en alimentación y nutrición, de juveniles de O. insignis alimentados con dietas formuladas con distintas fuentes de proteína. Se efectuó una experiencia con juveniles de O. insignis provenientes de un cultivo experimental. Se formularon cuatro alimentos, uno en base de harina de pescado (referencia) y tres modificando la fuente de proteína del alimento de referencia, intercambiando un 30% de harina de pescado, por harina de soya, harina de moluscos y harina de quinoa. Se experimentó con 180 ind de 295,6 g y de 450 días post-eclosión, distribuidos en 12 estanques rectangulares de 1,6 m3. La alimentación fue a saciedad. Se efectuaron análisis próximales de los alimentos experimentales de las heces colectadas. Se determinó los coeficientes de digestibilidad total y proteína. El alimento con mayor contenido de proteína fue el que contenía harina de moluscos. El mayor coeficiente de digestibilidad total lo tienen los alimentos con harina de pescado (68,0%) y harina de moluscos (67,1%), mientras que en los alimentos en base a harinas vegetales, la digestibilidad total para la harina de soya fue de 62,7% y para harina de quinoa de 64,1%. Estos resultados indican que es factible reemplazar un 30% de la harina de pescado por harinas de origen vegetal.es-ES
dc.descriptionFish feeds are formulated with different ingredients, where fishmeal is the main source of protein. However, this input has a high cost, which leads to the need to evaluate new sources of protein and test them on marine species. Oplegnathus insignis (San Pedro, Pacific beakfish) is an omnivorous fish during its intertidal life stage switching to carnivore when it lives in subtidal habitats. This species has been reared experimentally, being necessary to incorporate formulated diets. To this end, this study reports the experiments in food and nutrition in juvenile O. insignis fed with formulated diets with different protein sources. The experiments were performed with hatchery-produced juvenile fish. Four foods, one based on fishmeal (reference) and three modified, replacing 30% of fish meal by other protein sources derived from soybean meal, mollusc meal and quinoa meal. We experimented with 180 ind. of 295.6 g and 450 days post-hatching, distributed in 12 rectangular tanks of 1.6 m3. The feed was offered to satiety. Proximal analysis of experimental foods was performed in the feeds and faeces collected. Digestibility coefficients and total proteins were determined. The food with higher protein content was the flour containing molluscs meal. The higher total digestibility coefficient was determined in those foods made with fishmeal (68.0%) and molluscs meal (67.1%), while in those foods containing vegetable meals, total digestibility values were 62.7% for soybean meal and 64.1% for quinoa meal respectively. These results indicate that it is feasible to replace up to 30% fishmeal by vegetable flours.en-US
dc.formatapplication/pdf
dc.languagespa
dc.publisherPontificia Universidad Católica de Valparaísoen-US
dc.relationhttp://lajar.ucv.cl/index.php/rlajar/article/view/vol43-issue2-fulltext-5/751
dc.sourceLatin American Journal of Aquatic Research; Vol 43, No 2 (2015): Special Issue: Proceedings of the 4th National Conference of Aquaculture, Chile.; 304-308en-US
dc.sourcePlataforma para envío de artículos - Latin American Journal of Aquatic Research; Vol 43, No 2 (2015): Special Issue: Proceedings of the 4th National Conference of Aquaculture, Chile.; 304-308es-ES
dc.source0718-560X
dc.source0718-560X
dc.subjectOplegnathus insignis; San Pedro; nutrición; análisis proximal; quinoa; acuiculturaes-ES
dc.subjectOplegnathus insignis; Pacific beakfish; feeds; proximal analysis; quinoa; aquacultureen-US
dc.titleCoeficientes de digestibilidad total y de proteínas en alimentos experimentales para juveniles de Oplegnathus insignis (Kner, 1867) (Perciformes, Oplegnathidae)es-ES
dc.titleTotal digestibility coefficients and protein content in experimental food for juvenile of San Pedro, Oplegnathus insignis (Kner, 1867) (Perciformes, Oplegnathidae)en-US
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.typeen-US
dc.typees-ES


This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record