Show simple item record

Evaluación de la vida útil de floculados de Nannochloropsis oculata almacenados a distintas temperaturas de conservación

dc.contributoren-US
dc.contributores-ES
dc.creatorLow, Constanza
dc.creatorToledo, María Isabel
dc.date2017-05-10
dc.date.accessioned2020-11-05T13:35:57Z
dc.date.available2020-11-05T13:35:57Z
dc.identifierhttp://lajar.ucv.cl/index.php/rlajar/article/view/vol43-issue2-fulltext-7
dc.identifier10.3856/vol43-issue2-fulltext-7
dc.identifier.urihttps://revistaschilenas.uchile.cl/handle/2250/158869
dc.descriptionThe cell and culture viability of concentrates of the microalga Nannochloropsis oculata were assessed after storage for a period of 16 weeks at -18, 0 and 5ºC. The concentrates were obtained from the crop of N. oculata, which was harvested at the start of the seasonal growth period using a process of flocculation. Flocotac Plus was used as the flocculation agent, achieving flocculation of 90% of the suspended microalgae. It was observed that the chemical process did not affect the number of live cells. The concentrate stored at -18ºC presented slow freezing, which deteriorated the cells and therefore reduced cell viability after five weeks (75%). The concentrates stored at 0 and 5ºC showed cell viability over 97% after the 16 weeks. Culture viability was only seen in the concentrates stored at 0 and 5ºC, which showed specific growth rates similar to those of the control culture. It may be concluded that it is possible to use flocculates stored at 0 and 5ºC after 16 weeks as inoculum for mass crops of N. oculata for food, green water and other uses.en-US
dc.descriptionSe evaluó la viabilidad celular y de cultivo de concentrados de microalga Nannochloropsis oculata, almacenada durante 16 semanas a -18, 0 y 5ºC. El concentrado se obtuvo de un cultivo de N. oculata, cosechado al inicio de la fase estacionaria de crecimiento, mediante un proceso de floculación. Como agente floculante se empleó Flocotac Plus, con el cual se logró una floculación del 90% de las microalgas suspendidas y el proceso químico no afectó el número de células vivas. El concentrado almacenado a -18ºC experimentó un proceso de congelación lenta que deterioró las células y por ello redujo su viabilidad celular a cinco semanas (75%). Los concentrados almacenados a 0 y 5ºC mostraron viabilidad celular superior al 97% al cabo de 16 semanas. Se observó viabilidad del cultivo sólo en los concentrados almacenados a 0 y 5ºC, que presentaron tasas de crecimiento específico similares a las tasas del cultivo control. Se concluye que es posible utilizar, después de 16 semanas, floculados almacenados a 0 y 5ºC como inóculo de cultivos masivos de N. oculata para alimento, aguas verdes y otros usos.es-ES
dc.formatapplication/pdf
dc.languageeng
dc.publisherPontificia Universidad Católica de Valparaísoen-US
dc.relationhttp://lajar.ucv.cl/index.php/rlajar/article/view/vol43-issue2-fulltext-7/753
dc.sourceLatin American Journal of Aquatic Research; Vol 43, No 2 (2015): Special Issue: Proceedings of the 4th National Conference of Aquaculture, Chile.; 315-321en-US
dc.sourcePlataforma para envío de artículos - Latin American Journal of Aquatic Research; Vol 43, No 2 (2015): Special Issue: Proceedings of the 4th National Conference of Aquaculture, Chile.; 315-321es-ES
dc.source0718-560X
dc.source0718-560X
dc.subjectNannochloropsis oculata; shelf-life; flocculation; cell viability; aquacultureen-US
dc.subjectNannochloropsis oculata; vida útil; floculación; viabilidad celular; acuicultura.es-ES
dc.titleAssessment of the shelf-life of Nannochloropsis oculata flocculates stored at different temperaturesen-US
dc.titleEvaluación de la vida útil de floculados de Nannochloropsis oculata almacenados a distintas temperaturas de conservaciónes-ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.typeen-US
dc.typees-ES


This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record