Quantification of intestinal bacteria, operating cost and performance of fingerlings Nile tilapia subjected to probiotics
Cuantificación de las bacterias intestinales, costo de operación y desempeño de alevines de tilapia del Nilo sometido a probióticos
Author
Garcia-Marengoni, Nilton
Menezes-Albuquerque, Daniele
Full text
http://lajar.ucv.cl/index.php/rlajar/article/view/vol43-issue2-fulltext-1310.3856/vol43-issue2-fulltext-13
Abstract
The use of microorganisms of the genus Bacillus in aquaculture is a nutritional management practice that is rapidly expanding in regions with intensive fish farming. This study aimed to quantify the total bacteria and total coliforms from the intestinal microbiota and estimate the partial operating costs and growth performance of Nile tilapia (Oreochromis niloticus) of the GIFT strain. A total of 1,200 post-larvae (24.7 ± 0.50 mg) were distributed into 24 aquaria (0.03-m3 capacity) within a completely randomized design in 2 x 3 factorial (phase × bacteria), with four replications. Each aquarium, containing 50 post-larvae (sex reversal phase) or 30 fish (fingerlings phase), it was considered to be an experimental unit, consisting of three treatments (diet+Bacillus subtilis C-3102, diet+Bacillus cereus var. toyoi and diet without probiotic addition). The quantification of the total bacteria and total coliforms of the intestinal microbiota of tilapia were influenced (P < 0.05) by the stages of culture. The bacterial count was not influenced (P > 0.05) by adding probiotics in the diets and no effect of the interaction between phase and bacteria was observed. The weight gain, average daily weight gain, specific growth rate and apparent feed conversion were not affected (P > 0.05) by inclusion of probiotics as part of the diets. The inclusion of B. subtilis and B. cereus as part of diets for Nile tilapia promotes intestinal colonization and improves the survival rate without negatively influencing the feed intake, total biomass, gross revenue and partial operating costs and net revenue. Therefore it recommends the use of these probiotics to growth of tilapia fingerlings Nile, GIFT strain. El uso de microorganismos del género Bacillus en la acuicultura es una práctica de manejo nutricional que se está expandiendo rápidamente en las regiones con la piscicultura intensiva. Este estudio tuvo como objetivo cuantificar las bacterias totales y coliformes totales de la microbiota intestinal y estimar los costos operativos parciales y comportamiento productivo de la tilapia del Nilo (Oreochromis niloticus) de la cepa GIFT. Un total de 1.200 post-larvas (24,7 ± 0,50 mg) fueron distribuidas aleatoriamente en 24 acuarios (capacidad 0,03 m³) en un diseño completamente al azar en factorial 2 x 3 (fase × bacterias), con cuatro réplicas. Cada acuario, que contiene 50 post-larvas (fase de inversión sexual) o 30 peces (fase de alevines), se consideró como una unidad experimental, que consta de tres tratamientos (dieta+Bacillus subtilis C-3102, la dieta+Bacillus cereus var. toyoi y dieta sin adición de probiótico). La cuantificación de las bacterias totales y coliformes totales de la microbiota intestinal de tilapia fueron afectados (P < 0,05) por las etapas del cultivo. El recuento de bacterias no fue afectado (P > 0,05) mediante la adición de probióticos en la dieta y no se observó efecto de la interacción entre fase y bacterias. El aumento de peso, ganancia diaria de peso promedio, tasa de crecimiento específico y conversión alimenticia aparente no se vieron afectados (P > 0.05) por la inclusión de probióticos en las dietas. La inclusión de B. subtilis y B. cereus como parte de dietas para tilapia del Nilo promueve la colonización intestinal y mejora la tasa de supervivencia sin influir negativamente en el consumo de alimento, biomasa total, ingresos brutos y costos operativos parciales e ingresos netos. Por lo tanto, se recomienda el uso de estos probióticos para el crecimiento de alevines de tilapia del Nilo de la cepa GIFT.