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Impacto de una intervención en alimentación y nutrición en escolares

dc.contributoren-US
dc.contributorFundación Banmédicaes-ES
dc.creatorRatner G., Rinat
dc.creatorDurán A., Samuel
dc.creatorGarrido L., María Jesús
dc.creatorBalmaceda H., Sebastián
dc.creatorAtalah S., Eduardo
dc.date2013-12-09
dc.date.accessioned2020-11-17T14:02:39Z
dc.date.available2020-11-17T14:02:39Z
dc.identifierhttp://www.revistachilenadepediatria.cl/index.php/rchped/article/view/3061
dc.identifier.urihttps://revistaschilenas.uchile.cl/handle/2250/160023
dc.descriptionIntroduction: School interventions are one of the most important strategies to combat obesity in children. Objective: To determine changes in eating patterns and nutritional status after an intervention of two years long that promoted healthy eating and physical activity in school children. Subjects and Method: 2,527 students, between first and fourth grade, were intervened for two years in the districts of Santiago Centro, Estacion Central and Peñalolen regarding Food, Nutrition and Physical Activity. Each parent underwent a Food Frequency Survey and the students were anthropometrically assessed at the beginning and at the end of the intervention. Results: 1,453 out of 2,527 completed the whole process. The prevalence of obesity decreased from 23.4 to 20.1%. Obese schoolchildren significantly increased fruit consumption (p < 0.05), fish (p < 0.01) and legumes ( p < 0.05 ) and reduced the consumption of soft drinks (p < 0.01) and cakes/candy/chocolates (p < 0.01). Conclusion: The results of this study demonstrate that interventions in schools on healthy eating and physical activity can improve the nutritional status of obese and overweighed children and increase healthy food consumption.en-US
dc.descriptionIntroducción: Las intervenciones a nivel escolar constituyen una de las estrategias más importantes para enfrentar la obesidad en la población infantil. Objetivo: Determinar los cambios en los patrones de alimentación y estado nutricional en una intervención de 2 años de duración en alimentación saludable y actividad física en escolares. Sujetos y Método: Se intervinieron durante 2 años a 2.527 estudiantes de primero a cuarto básico de escuelas básicas de las comunas de Santiago Centro, Estación Central y Peñalolén, en Alimentación- Nutrición y Actividad física. A cada apoderado se le realizó una Encuesta de Frecuencia de Alimentos y a los escolares una evaluación antropométrica al inicio y final de la intervención. Resultados: De 2.527 estudiantes intervenidos finalizaron 1.453. La prevalencia de obesidad disminuyó de un 23,4 a 20,1%. Los escolares obesos incrementaron de forma significativa el consumo de frutas (p < 0,05), pescado (p < 0,01) y leguminosas (p < 0,05) y redujeron el consumo de bebidas gaseosas (p < 0,01) y pasteles/dulces/chocolates (p < 0,01). Conclusión: Los resultados de este estudio demuestran que la intervención en los colegios en alimentación saludable y actividad física, puede mejorar el estado nutricional en escolares con sobrepeso y obesidad e incrementar el consumo de alimentos saludables.es-ES
dc.formatapplication/pdf
dc.languagespa
dc.publisherSociedad Chilena de Pediatríaes-ES
dc.relationhttp://www.revistachilenadepediatria.cl/index.php/rchped/article/view/3061/2815
dc.rightsCopyright (c) 2013 Revista Chilena de Pediatríaes-ES
dc.sourceRevista Chilena de Pediatría; Vol. 84, Núm. 6 (2013): Noviembre - Diciembre; 634-640en-US
dc.sourceRevista Chilena de Pediatría; Vol. 84, Núm. 6 (2013): Noviembre - Diciembre; 634-640es-ES
dc.source0370-4106
dc.source0370-4106
dc.subjecten-US
dc.subjectNutrition; Obesity; School; Physical Activity; Snack; Nutritional Sciences; Nutrition Programmesen-US
dc.subjectes-ES
dc.subjectActividad Física; Nutrición; Obesidad; Escuela; Snack; Nutrición; Programas de Alimentaciónes-ES
dc.titleImpact of food and nutrition intervention on students in Santiagoen-US
dc.titleImpacto de una intervención en alimentación y nutrición en escolareses-ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.typeen-US
dc.typees-ES


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