Anti-inflammatory and anti-nociceptive activities of essential oil of Waltheria indica
Actividades antiinflamatorias y nociceptivas del aceite esencial de Waltheria indica
Author
Avoseh, Opeyemi N.
Ogunwande, Isiaka A.
Lawal, Oladipupo A.
Atabo, Joshua
Ascrizzi, Roberta
Guido, Flamini
Abstract
This paper reports for the first time volatile compounds, anti-nociceptive and anti-inflammatory activities of essential oils from the leaves of Waltheria indica L. (Stericullaceae) growing in Nigeria. The essential oil was hydro-distilled and characterized by gas chromatography-flame ionization detection (GC-FID) and gas chromatography coupled with mass spectrometry (GC-MS) analyses. The anti-inflammatory activity was evaluated on carrageenan induced rat paw edema while the anti-nociceptive test was based on hot plate model. The hydro-distillation afforded 0.41% (dry weight basis) of light green oil. Forty compounds representing 99.8% were identified in the oil. The main constituents of the oil were limonene (34.7%), sabinene (21.2%) and citronellal (9.7%). The anti-nociceptive property of the essential oils statically inhibited edema development (p<0.001) at a dose of 200 and 400 mg/kg independent of time of exposure. However, the 100 mg/kg Waltheria indica essential oils (WIEO) displayed a relatively low inhibition (p<0.01-p>0.5) which declines as exposure time increases. The anti-inflammatory activities shows a steady rate and non-dose dependent activity (p<0.001) up to the 3rd h of inflammation study. Conversely, a sharp reduction at the rate of p<0.5, 0.1 and 0.01 for the 100, 200 and 400 mg/kg WIEO doses respectively. Overall, the results presented sustain and establish the anti-nociceptive and anti-inflammatory properties and justifies the need for further evaluation and development of the essential oils from this plant. Este artículo informa por primera vez de compuestos volátiles, actividades anti-nociceptivas y antiinflamatorias de aceites esenciales de las hojas de Waltheria indica L. (Stericullaceae) que crecen en Nigeria. El aceite esencial fue hidro-destilado y se caracterizó por cromatografía de gases-detección de ionización de llama (GC-FID) y cromatografía de gases junto con análisis de espectrometría de masas (GC-MS). La actividad antiinflamatoria se evaluó en el edema de pata de rata inducido por carragenano, mientras que la prueba antinociceptiva se basó en el modelo de placa caliente. La destilación hidráulica proporcionó 0,41% (en peso seco) de aceite verde claro. Cuarenta compuestos que representan el 99.8% fueron identificados en el aceite. Los principales componentes del aceite fueron el limoneno (34,7%), el sabineno (21,2%) y el citronelal (9,7%). La propiedad anti-nociceptiva de los aceites esenciales inhibió estáticamente el desarrollo del edema (p<0.001) a una dosis de 200 y 400 mg/kg independientemente del tiempo de exposición. Sin embargo, los aceites esenciales de Waltheria indica de 100 mg/kg (WIEO) mostraron una inhibición relativamente baja (p<0.01-p>0.5) que disminuye a medida que aumenta el tiempo de exposición. Las actividades antiinflamatorias muestran una tasa constante y una actividad no dependiente de la dosis (p<0.001) hasta la tercera hora del estudio de inflamación. Por el contrario, una fuerte reducción a una tasa de p<0.5, 0.1 y 0.01 para las dosis de 100, 200 y 400 mg/kg de WIEO respectivamente. En general, los resultados presentados sostienen y establecen las propiedades anti-nociceptivas y antiinflamatorias y justifican la necesidad de una mayor evaluación y desarrollo de los aceites esenciales de esta planta.