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Antimicrobial activity of the essential oils from the leaves and stems of Amomum rubidum Lamxay & N. S. Lý

Actividad antimicrobiana de los aceites esenciales de las hojas y tallos de Amomum rubidum Lamxay & N. S. Lý

Author
Huong, Le T

Viet, Nguyen T

Sam, Ly N

Giang, Cao N

Hung, Nguyen H

Dai, Do N

Ogunwande, Isiaka A

Full text
https://blacpma.ms-editions.cl/index.php/blacpma/article/view/127
10.37360/blacpma.21.20.1.7
Abstract
This paper described the chemical compositions and antimicrobial activity of the essential oils from the leaves and stem of Amomum rubidum Lamxay & N. S. Lý, collected from Bidoup Nui Ba National Park, Lam Dong, Vietnam. The essential oils were obtained by hydrodisitllation method while antimicrobial activity was evaluetd by microdilution broth susceptibility assay. The main constituents of the leaf essential oil were identified as 1,8-cineole (37.7%), -3-carene (19.5%) and limonene (16.3%) while -3-carene (21.9%), limonene (17.8%) and β-phellandrene (14.6%) dominated in the stem essential oil. The leaf and stem essential oils displayed stronger inhibition of Pseudomonas aeruginosa with MIC of 25 μg/mL and 50 μg/mL respectively. The stem essential oil was active against Candida albicans (MIC, 50 μg/mL) while both essential oils inhibited the growth of Fusarium oxysporum (MIC 50 μg/mL). This is the first report on chemical constituents and antimicrobial activity of the essential oils of A. rubidum.
 
Este artículo describe la composición química y la actividad antimicrobiana de aceites esenciales de las hojas y el tallo de Amomum rubidum Lamxay & N. S. Lý recolectados del Parque Nacional Bidoup Nui Ba, Lam Dong, Vietnam. Los aceites esenciales se obtuvieron mediante el método de hidrodisitilación, mientras que la actividad antimicrobiana se evaluó mediante un ensayo de susceptibilidad de caldo de microdilución. Los principales componentes del aceite esencial de la hoja se identificaron como 1,8-cineol (37,7%), -3-careno (19,5%) y limoneno (16,3%), mientras que -3-careno (21,9%), limoneno (17,8 %) y β-felandreno (14,6%) dominaron en el aceite esencial del tallo. Los aceites esenciales de hoja y tallo mostraron una inhibición más fuerte de Pseudomonas aeruginosa con un MIC de 25 μg/mL y 50 μg/mL, respectivamente. El aceite esencial del tallo fue activo contra Candida albicans (MIC, 50 μg/mL) mientras que ambos aceites esenciales inhibieron el crecimiento de Fusarium oxysporum (MIC 50 μg/mL). Este es el primer informe sobre los componentes químicos y la actividad antimicrobiana de los aceites esenciales de A. rubidum.
 
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