Antioxidant and antibacterial activity of Myrcianthes pungens leaf essential oil
Actividad antioxidante y antibacteriana del aceite esencial de hoja de Myrcianthes pungens
Author
de Jesus, Renan Almeida
de Oliveira, Herika Line Marko
Bortolucci, Wanessa de Campos
Campo, Caio Franco de Araújo Almeida
Faria, María Graciela Iecher
Goncalves, José Eduardo
Colauto, Nelson Barros
Gazim, Zilda Cristiani
Linde, Giani Andrea
Full text
https://blacpma.ms-editions.cl/index.php/blacpma/article/view/13910.37360/blacpma.21.20.2.12
Abstract
Myrcianthes pungens (Myrtaceae) is a native tree to Brazil known as guabijú. In our study, we described the chemical composition of the essential oil from M. pungens dried leaves, the antioxidant activity by different methods and antibacterial activity against Staphylococcus aureus, Bacillus cereus and Pseudomonas aeruginosa. The chemical identification was done by gas chromatograph coupled to mass spectrometer and antibacterial activity was evaluated by broth microdilution method. The leaf essential oil presented hydrocarbon sesquiterpenes (42.6%) as its main chemical class whose major compounds were β-caryophyllene (11.7%) and 1,8-cineole (10.1%). The best antioxidant protection was from 57.5 to 63.3% of β-carotene. The highest antibacterial activity was against S. aureus (MIC of 78.12 μg/mL). This value was 2.56-fold lower than the positive streptomycin control. M. pungens is a promising source of natural molecules with potential study for the development of pharmacological, cosmetic and food products. Myrcianthes pungens (Myrtaceae) es un árbol nativo de Brasil conocido como guabijú. En nuestro estudio, describimos la composición química del aceite esencial de las hojas secas de M. pungens, la actividad antioxidante por diferentes métodos y la actividad antibacteriana contra Staphylococcus aureus, Bacillus cereus y Pseudomonas aeruginosa. La identificación química se realizó mediante un cromatógrafo de gases acoplado a un espectrómetro de masas y la actividad antibacteriana se evaluó mediante un método de microdilución en caldo. El aceite esencial de la hoja presentó sesquiterpenos de hidrocarburos (42,6%) como su principal clase química cuyos compuestos principales fueron β-cariofileno (11,7%) y 1,8-cineol (10,1%). La mayor protección antioxidante fue de 57.5 a 63.3% de β-caroteno. La mayor actividad antibacteriana fue contra S. aureus (MIC de 78.12 μg/mL). Este valor fue 2,56 veces menor que el control positivo de estreptomicina. M. pungens es una fuente prometedora de moléculas naturales con potencial estudio para el desarrollo de productos farmacológicos, cosméticos y alimenticios.