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Phthalate contamination of some plants and herbal products

Contaminación de algunas plantas y productos herbales con ftalatos

Author
Omidpanah, Sahar

Saeidnia, Soodabeh

Saeedi, Mina

Hadjiakhondi, Abbas

Manayi, Azadeh

Full text
https://blacpma.ms-editions.cl/index.php/blacpma/article/view/35
Abstract
Phthalate derivatives cause a number of risks to human health and the environment. Essential oil and volatile fractions of some vegetables and herbal products were extracted by hydrodistillation and percolation methods to analyze using gas chromatography and mass spectrometry (GC-MS) for evaluation of phthalate contaminations. The results revealed that four vegetables and all aromatic waters were contaminated by phthalate derivatives including di-n-butyl phthalate (DBP), diisobutyl phthalate and di-(2-ethylhexyl) phthalate (DEHP) (0.1-7.95%). Butylated hydroxytoluene (BHT), a widely used synthetic antioxidant, was also found in the most of the aromatic waters in the range of 3.15-61.3%. In addition, three vegetable samples contained diazinon (0.36-4.61%), an organophosphorus insecticide. Plants and herbal preparations may be contaminated by the absorption of phthalates from contaminated water or soil or by the migration of phthalates from inexpensive recycled plastic. Regarding the widespread use and associated health risks of phthalates, effective quality and safety regulations for herbal products should be implemented with respect to their phthalate content.
 
Los derivados de ftalato causan una serie de riesgos para la salud humana y el medio ambiente. El aceite esencial y las fracciones volátiles de algunos vegetales y productos a base de hierbas fueron extraídos mediante hidrodestilación y métodos de percolación y luego fueron analizados mediante cromatografía de gases y espectrometría de masas (GC-MS) con el propósito de identificar contaminación con ftalatos. Los resultados revelaron que cuatro productos herbales y todas las aguas aromáticas analizadas estaban contaminadas con derivados de ftalato, incluyendo el ftalato de dibutulo (DBP), ftalato de diisobutilo y ftalato de bis(2-etilhexilo) (DEHP) (0.1-7.95%). El butilhidroxitolueno (BHT), un antioxidante sintético ampliamente utilizado, también se encontró en aguas aromáticas en el rango de 3.15-61.3%. Además, tres muestras vegetales contenían diazinón (0.36-4.61%), un insecticida organofosforado. Las plantas y las preparaciones herbales pueden ser contaminadas a partir de absorción de ftalatos del agua o el suelo contaminados o por la migración de ftalatos desde plástico reciclado de bajo costo. Con respecto al uso generalizado y los riesgos asociados a la salud de los ftalatos, deben implementarse normas efectivas de calidad y seguridad para los productos a base de hierbas con respecto a su contenido de ftalato.
 
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