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Comparative characterization of cinnamon, cinnamaldehyde and kaempferol for phytochemical, antioxidant and pharmacological properties using acetaminophen-induced oxidative stress mouse model

Caracterización comparativa de canela, cinamaldehído y kaempferol para propiedades fitoquímicas, antioxidantes y farmacológicas utilizando el modelo de ratón con estrés oxidativo inducido por acetaminofeno

Author
Hussain, Zulfia

Khan, Junaid Ali

Arshad, Muhammad Imran

Muhammad, Faqir

Abbas, Rao Zahid

Full text
https://blacpma.ms-editions.cl/index.php/blacpma/article/view/174
10.37360/blacpma.21.20.4.25
Abstract
This study was aimed to explore the comparative efficacy of cinnamon bark extract, cinnamaldehyde and kaempferol against acetaminophen (APAP)-induced oxidative stress. Cinnamon bark extract, cinnamaldehyde and kaempferol were utilized for in-vivo analysis. From the results of in-vitro screening tests, cinnamon ethanolic extract was selected for in-vivo study in mouse model. For this, Balb/c albino mice were treated with cinnamon ethanolic extract (200 mg/kg), cinnamaldehyde (10 mg/kg) and kaempferol (10 mg/kg) orally for 14 days followed by single intraperitoneal administration of APAP during 8 hours. Blood and organ samples were collected for biochemical and histopathological analysis. The results showed that cinnamon bark ethanolic extract, cinnamaldehyde and kaempferol ameliorated APAP-induced oxidative stress and organ toxicity in mice. In conclusion, cinnamaldehyde and kaempferol possess comparable antioxidant potential even at 20-times less dose as compared to cinnamon bark ethanolic extract suggesting therapeutic potential in oxidative stress-related disorders.
 
Este estudio tuvo como objetivo explorar la eficacia comparativa del extracto de corteza de canela, cinamaldehído y kaempferol contra el estrés oxidativo inducido por acetaminofén (APAP). Se utilizaron extracto de corteza de canela, cinamaldehído y kaempferol para el análisis in vivo. De los resultados de las pruebas de detección in vitro, se seleccionó el extracto etanólico de canela para estudio in vivo en modelo de ratón. Para ello, los ratones albinos Balb/c fueron tratados con extracto etanólico de canela (200 mg/kg), cinamaldehído (10 mg/kg) y kaempferol (10 mg/kg) por vía oral durante 14 días, seguido de la administración intraperitoneal única de APAP durante 8 horas. Se recogieron muestras de sangre y órganos para análisis bioquímicos e histopatológicos. Los resultados mostraron que el extracto etanólico de la corteza de canela, el cinamaldehído y el kaempferol mejoraron el estrés oxidativo inducido por APAP y la toxicidad orgánica en ratones. En conclusión, el cinamaldehído y el kaempferol poseen un potencial antioxidante comparable, incluso a una dosis 20 veces menor en comparación con el extracto etanólico de la corteza de canela, lo que sugiere un potencial terapéutico en los trastornos relacionados con el estrés oxidativo.
 
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