• Journals
  • Discipline
  • Indexed
  • Institutions
  • About
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
View Item 
  •   Home
  • Pontificia Universidad Católica de Chile
  • International Journal of Agriculture and Natural Resources
  • View Item
  •   Home
  • Pontificia Universidad Católica de Chile
  • International Journal of Agriculture and Natural Resources
  • View Item

Nutritional Composition and Polyphenolic Content of Edible Peumus boldus Mol. Fruits.

Composicñión Nutricional y Contenido de Polifenols de las frutas comestibles de Peumus boldus Mol

Author
Giordano, Ady

Montengero, Gloria

Velásquez, Patricia

Gómez, Miguel

Sandoval, Ignacia

Full text
https://www.rcia.uc.cl/index.php/ijanr/article/view/1684
10.7764/rcia.v44i1.1684
Abstract
Peumus boldus is an endemic Chilean tree whose edible fruit lack a history of scientific research. The aim of this study was to determine its nutritional composition (moisture, ash, crude fiber, proteins, carbohydrates and lipids) and polyphenolic content (total phenolic content, HPLC-DAD, HPLC-MS/MS analysis) at different stages of development. The results show that the fruit decreased in ash, crude fiber and total phenolic content throughout its development, while its carbohydrate and protein content increased. An increase in phenolic molecules such as catechin and epicatechin was also observed. This is the first report on the nutritional composition and phenolic content of Peumus boldus Mol. fruits.
 
Peumus boldus es un árbol endémico de Chile cuyos frutos comestibles no han sido investigados científicamente. El objetivo de este estudio fue determinar su composición nutricional (humedad, cenizas, fibra cruda, proteínas, carbohidratos y lípidos) y su contenido polifenólico (contenido de fenoles totales, análisis HPLC-DAD, HPLC-MS / MS) en diferentes etapas de desarrollo. Los resultados mostraron que los frutos disminuyeron en cenizas, fibra cruda y el contenido fenólico total a lo largo de su desarrollo; mientras que su contenido de carbohidratos y proteínas aumentó. También se observó un incremento en algunos flavonoides tales como catequina y epicatequina. Este es el primer informe de la composición nutricional y contenido fenólico de los frutos de Peumus boldus Mol.
 
Metadata
Show full item record
Discipline
Artes, Arquitectura y UrbanismoCiencias Agrarias, Forestales y VeterinariasCiencias Exactas y NaturalesCiencias SocialesDerechoEconomía y AdministraciónFilosofía y HumanidadesIngenieríaMedicinaMultidisciplinarias
Institutions
Universidad de ChileUniversidad Católica de ChileUniversidad de Santiago de ChileUniversidad de ConcepciónUniversidad Austral de ChileUniversidad Católica de ValparaísoUniversidad del Bio BioUniversidad de ValparaísoUniversidad Católica del Nortemore

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister
Dirección de Servicios de Información y Bibliotecas (SISIB) - Universidad de Chile
© 2019 Dspace - Modificado por SISIB