Ethnobotanical study of the use of medicinal plants in the indigenous Pijao community in Natagaima, Colombia
Estudio etnobotánico del uso de las plantas medicinales en la comunidad indígena Pijao en Natagaima, Colombia
Author
Mendoza Hernandez, Amilkar Hernando
Niño Hernández, Miguel Ángel
Chaloupková, Petra
Fernández-Cusimamani, Eloy
Full text
https://blacpma.ms-editions.cl/index.php/blacpma/article/view/19810.37360/blacpma.21.20.5.35
Abstract
Semi-structured interviews (80) were applied in order to document the medicinal plants used by the Pijao indigenous community in Natagaima, Colombia. As a result, a total of 110 species distributed in 54 families were registered, Asteraceae and Fabaceae (9% each) being the most important families. Regarding the parts of the plant, the most used structure was leaves (46.7%), the main form of preparation was infusion (32%), and the most used way of administration was oral (77.8%). The value of use of the species by informants (VUis), the relative importance of medicinal species (IRE) and the index of cultural value of medicinal species (IVUs) were determined. The most important species according to their value of use were: Tamarindus indica L., Psidium guajava L., Mentha x piperita L., Moringa oleifera Lam. The most reported ailments were gastrointestinal problems such as stomach pain and diarrhea, general aches, headache, fever, swollen liver, and respiratory problems. Entrevistas semiestructuradas (80) fueron aplicadas con el fin de documentar las plantas medicinales utilizadas por la comunidad indígena Pijao en Natagaima, Colombia. Como resultado se registraron un total de 110 especies distribuidas en 54 familias, siendo Asteráceas y Fabáceas (9% cada una) las más importantes. El órgano más utilizado fueron las hojas (46.7%). La forma de preparación principal fue la infusión (32%), y la vía de administración más utilizada fue la oral (77.8%). Se determinó el valor de uso de la especie por informante (VUis), importancia relativa de especies medicinales (IRE) y el índice de valor cultural de especies medicinales (IVUs). Las especies más importantes según el valor de uso fueron: Tamarindus indica L., Psidium guajava L., Mentha x piperita L. Moringa oleifera Lam. Las afecciones mayormente registradas fueron los problemas gastrointestinales, tales como dolor de estómago y diarrea; dolores corporales generales, dolor de cabeza, fiebre, hígado inflamado y problemas respiratorios.