• Journals
  • Discipline
  • Indexed
  • Institutions
  • About
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
View Item 
  •   Home
  • Universidad Autónoma de Chile
  • European Journal of Health Research
  • View Item
  •   Home
  • Universidad Autónoma de Chile
  • European Journal of Health Research
  • View Item

Perfectionism in adolescents with eating disorders

El perfeccionismo en adolescentes con trastornos de la conducta alimentaria

Author
Laporta-Herrero, Isabel

Delgado, María Pilar

Rebollar, Soraya

Lahuerta, Carmen

Full text
https://revistas.uautonoma.cl/index.php/ejhr/article/view/1312
10.30552/ejhr.v6i1.205
Abstract
Perfectionism has been considered a significant risk factor for psychopathology and a typical personality characteristic in people suffering from eating disorders (ED). This study aims to know the relationship between perfectionism and depressive symptomatology, self-esteem and body dissatisfaction in adolescents diagnosed with ED. The sample was composed by 100 adolescents (M age = 14.91, SD = 1.094) diagnosed with ED who went outpatiently to a specific child-juvenile ED unit of the National Health System. All patients completed the perfectionism scale of the Inventory of Eating Disorders (EDI-3), the Spanish Child Depression Questionnaire (CEDI-II), the Rosenberg Self-Esteem Scale (RSES), and the Body Form Questionnaire (BSQ-34). Results indicate that the perfectionism scale of EDI-3 correlates significantly positively with CEDI-II (r =, 336, p =, 001) and BSQ-34 (r =, 199, p =, 45), and in a negative way with the RSES (r = -, 337, p =, 001). Adolescents diagnosed with ED who score higher on perfectionism show greater depressive symptoms and body dissatisfaction, and lower self-esteem. We believe that emphasizing the treatment of perfectionism could result in a psychopathological improvement of these patients.
 
El perfeccionismo ha sido considerado un factor de riesgo significativo para la psicopatología y una característica de personalidad típica en las personas que sufren trastornos de la conducta alimentaria (TCA). Este estudio pretende conocer la relación entre el perfeccionismo y la sintomatología depresiva, autoestima e insatisfacción corporal en adolescentes diagnosticados de TCA. La muestra se compuso de 100 adolescentes (M edad = 14,91, DT = 1,094) diagnosticados de TCA que acudían ambulatoriamente a una unidad específica de TCA infanto-juvenil del Sistema Nacional de Salud. Todos los pacientes cumplimentaron la escala perfeccionismo del Inventario de Trastornos de la Conducta Alimentaria (EDI-3), el Cuestionario Español de Depresión Infantil (CEDI-II), la Escala de Autoestima de Rosenberg (RSES), y el Cuestionario sobre la Forma Corporal (BSQ-34). Los resultados indican que la escala perfeccionismo del EDI-3 correlaciona significativamente de forma positiva con el CEDI-II (r = ,336, p = ,001) y BSQ-34 (r = ,199, p = ,45), y de forma negativa con el RSES (r = -,337, p = ,001). Los adolescentes diagnosticados de TCA que puntúan más alto en perfeccionismo presentan mayor sintomatología depresiva e insatisfacción corporal, y menor autoestima. Consideramos que un abordaje específico sobre el perfeccionismo podría redundar en una mejoría psicopatológica de estos pacientes.
 
Metadata
Show full item record
Discipline
Artes, Arquitectura y UrbanismoCiencias Agrarias, Forestales y VeterinariasCiencias Exactas y NaturalesCiencias SocialesDerechoEconomía y AdministraciónFilosofía y HumanidadesIngenieríaMedicinaMultidisciplinarias
Institutions
Universidad de ChileUniversidad Católica de ChileUniversidad de Santiago de ChileUniversidad de ConcepciónUniversidad Austral de ChileUniversidad Católica de ValparaísoUniversidad del Bio BioUniversidad de ValparaísoUniversidad Católica del Nortemore

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister
Dirección de Servicios de Información y Bibliotecas (SISIB) - Universidad de Chile
© 2019 Dspace - Modificado por SISIB