• Journals
  • Discipline
  • Indexed
  • Institutions
  • About
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
View Item 
  •   Home
  • Universidad Católica de Temuco
  • CUHSO: Cultura - Hombre - Sociedad
  • View Item
  •   Home
  • Universidad Católica de Temuco
  • CUHSO: Cultura - Hombre - Sociedad
  • View Item

Food sovereignty, Diné ontologies: spiritual and political ecology as tools for self-determination

Soberanía alimentaria, ontologías Diné: ecología política y espiritual como herramientas para la auto-determinación

Author
Clément Picos, Eugénie

Full text
https://portalrevistas.uct.cl/index.php/cuhso/article/view/2107
10.7770/cuhso.v30i1.2107
Abstract
This article focuses on the different actors involved in the food sovereignty movement in the Navajo Nation. By first looking at the historical roots of colonization and western dominance over Indigenous lands and their food systems, I try to give some perspective on the actual movement to end colonization and capitalism. Both are seen as linked and are considered obstacles for the self-determination of the Navajos and Indigenous Peoples in general. The different actors involved (farmers, grassroots activists, intellectuals and academics) put forth food sovereignty as a key tool for decolonization. This might include a structural change in their political and economical lives, with interpersonal conflicts and frictions with the tribal government and the federal one. The tensions between the extractive economy, environmentalists and food sovereignty are present in the Navajo nation and impact their communities and the quality of their lives.
 
Este artículo se centra en los diferentes actores involucrados en el movimiento de soberanía alimentaria en la Nación Navajo, Estados Unidos. Al observar primero las raíces históricas de la colonización y el dominio occidental sobre las tierras indígenas y sus sistemas alimentarios, trato de dar una perspectiva sobre el movimiento para terminar con la colonización y el capitalismo. Ambos se consideran vinculados y se consideran obstáculos para la autodeter- 41 minación de los Diné y los pueblos Indígenas en general. Los diferentes actores involucrados (agricultores, activistas, intelectuales y académicos) presentan la soberanía alimentaria como una herramienta clave para la descolonización. Esto podría incluir un cambio estructural en sus vidas políticas y económicas, fricciones con el gobierno tribal y el federal. Las tensiones entre la economía extractiva, los ambientalistas y la soberanía alimentaria están presentes en la nación Navajo e impactan a sus comunidades y la calidad de sus vidas.
 
Metadata
Show full item record
Discipline
Artes, Arquitectura y UrbanismoCiencias Agrarias, Forestales y VeterinariasCiencias Exactas y NaturalesCiencias SocialesDerechoEconomía y AdministraciónFilosofía y HumanidadesIngenieríaMedicinaMultidisciplinarias
Institutions
Universidad de ChileUniversidad Católica de ChileUniversidad de Santiago de ChileUniversidad de ConcepciónUniversidad Austral de ChileUniversidad Católica de ValparaísoUniversidad del Bio BioUniversidad de ValparaísoUniversidad Católica del Nortemore

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister
Dirección de Servicios de Información y Bibliotecas (SISIB) - Universidad de Chile
© 2019 Dspace - Modificado por SISIB