Seasonal variation in the essential oil from Varronia curassavica Jacq. accessions
Variación estacional en el aceite esencial de accesiones de Varronia curassavica Jacq.
Author
Fernandes, Thaíse Ohana Moura
Queiroz, Túlio Barroso
Rocha, Sofia Maria Gonçalves
Fonseca, Francine Souza Alves da
Azevedo, Alcinei Místico
Teixeira, Gustavo Leal
Martins, Ernane Ronie
Full text
https://blacpma.ms-editions.cl/index.php/blacpma/article/view/21810.37360/blacpma.21.20.6.48
Abstract
Varronia curassavica has anti-inflammatory properties because of the terpenes, α-humulene and β-caryophyllene, present in the essential oil. The objective of this study was to evaluate the influence of seasonality on the essential oil of V. curassavica accessions. Leaves from six accessions were collected from the Germplasm Bank of the Federal University of Minas Gerais over 12 months. Correlations between the essential oil content and meteorological factors were determined. Gas chromatography analysis coupled with mass spectrometry was conducted to determine the chemical composition of the essential oil. The content and chemical composition of the oil varied throughout the year. Relative humidity was correlated with accessions ICA-VC2 (-0.64) and ICA-VC4 (0.68). β-bourbonene, β-elemene, spathulenol, germacrene, caryophyllene oxide, α-humulene, and β-caryophyllene occurred in all accessions. Accession ICA-VC3 exhibited lower variation (22.17%), higher average (0.97%) essential oil, and maintained an average abundance of α-humulene greater than 2.6%, which is the amount necessary for phytotherapeutics. Varronia curassavica tiene propiedades antiinflamatorias debido a los terpenos, α-humuleno y β-cariofileno, presentes en el aceite esencial. El objetivo de este estudio fue evaluar la influencia de la estacionalidad en el aceite esencial de las accesiones de V. curassavica. Se recolectaron hojas de seis accesiones del Banco de Germoplasma de la Universidad Federal de Minas Gerais durante 12 meses. Se determinaron las correlaciones entre el contenido de aceite esencial y los factores meteorológicos. Se realizó un análisis de cromatografía de gases junto con espectrometría de masas para determinar la composición química del aceite esencial. El contenido y la composición química del aceite varió a lo largo del año. La humedad relativa se correlacionó con las accesiones ICA-VC2 (-0,64) e ICA-VC4 (0,68). En todas las accesiones aparecieron β-bourboneno, β-elemeno, espatulenol, germacreno, óxido de cariofileno, α-humuleno y β-cariofileno. La accesión ICA-VC3 mostró una menor variación (22,17%), un promedio más alto (0,97%) de aceite esencial y mantuvo una abundancia media de α-humuleno superior al 2,6%, que es la cantidad necesaria para los fitoterápicos.